starnieuws

Klokslag 20:00 uur: Binnen blijven!

29 Mar 2020, 20:00

De Grote Combéweg is een paar minuten vóór 20.00 uur reeds verlaten. De avondklok is ingegaan en zal 14 dagen duren. (Foto's: Jair Setrodipo)
Het is klokslag 20.00 uur, zondag 29 maart. De partiële lockdown is nu voor twee weken ingegaan. Een uitzondering geldt voor mensen uit de zorg, veiligheid en essentieel bestemmingsverkeer voor het werk. Diverse bedrijven die door moeten werken, hebben dispensatie gevraagd bij het NCCR. Samenscholing, ook overdag, van meer dan 10 personen is verboden. Mensen moeten ook een afstand van elkaar houden van 2 meter. De maatregelen zijn ingesteld door president Desi Bouterse voor twee weken, tot 12 april.

Zaterdag en zondag bleken dat mensen toch moeite hebben om te voldoen aan de twee meter afstand. Bij diverse verkoopstands van groenten, op markten en in winkels hielden veel mensen zich niet aan de vereiste afstand. Vooral bij de kassa's is het druk. Heel wat mensen staan te dicht op elkaar om af te rekenen. Winkeliers spelen wel in op de situatie. Een winkelier te Leiding XI A, sluit de traliedeur wanneer het te druk wordt in de winkel. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen te dicht op elkaar staan. 


De kruising Mahonylaan en Weg naar Maretraite.

De incubatietijd van het virus dat Covid-19 veroorzaakt, duurt maximaal veertien dagen. Met deze maatregelen die getroffen worden, wordt gehoopt dat de situatie onder controle komt. Tot nu toe zijn acht personen besmet in Suriname. 286 personen zitten in quarantaine. Dinsdag wordt het duidelijk wanneer landgenoten die gestrand zijn in het buitenland, terug kunnen keren naar huis. Veel van deze mensen hebben het bijzonder moeilijk en klagen erover dat zij geen concrete antwoorden krijgen van de instanties. 

De directeur Nationale Veiligheid, luitenant-kolonel Danielle Veira, heeft een aantal keren meegedeeld dat er hard hieraan gewerkt wordt. De eerste repatriaties zijn niet vlekkeloos gegaan. Vooral de quarantaine faciliteiten van de overheid zijn behoorlijk bekritiseerd, omdat essentiële zaken niet in orde waren. Uiteindelijk is iedereen naar huis gestuurd, maar velen hebben zich niet gehouden aan de regels. Mensen zijn gewoon de straat op gegaan terwijl zij thuis moesten blijven. Nu is besloten dat iedereen die terugkeert de veertien dagen door moet brengen in een overheidsfaciliteit. Dinsdag worden nadere mededelingen hierover gedaan door het Covid-19 Managementteam. 


Klokslag 20.00 uur is dit restaurant aan de Mahonylaan gesloten. 

Advertentie