starnieuws

Verplicht afstand houden versus avondklok

30 Mar 2020, 12:32
De overheid nam het besluit een avondklok in te stellen, waarmee zij de verwachting wekt een epidemie van Covid-19 te kunnen voorkomen. Gelet op de manier waarop overdracht van het Coronavirus van mens tot mens plaatsheeft, kan alleen door strikte social distancing, een niet te beheersen uitbraak in Suriname, met zekerheid worden voorkomen.

Volgens onze huidige kennis kan het Coronavirus alleen via de neus en keelslijmvliezen het lichaam binnendringen en uitsluitend de cellen van de luchtwegen en longen aantasten en beschadigen. Virusdeeltjes kunnen bij hoesten en niezen, in een wolk van onzichtbaar fijne waterdruppels die daardoor ontstaat, op de slijmvliezen terechtkomen. De viruswolk kan tot ongeveer 90 cm vóór de mond reiken.

Als Coronavirus op de toppen van de vingers terechtkomt, dan zou het bij neuspeuteren op het neusslijmvlies kunnen worden gebracht. Door de handen te wassen zal een neuspeuteraar zichzelf niet besmetten. Het is niet mogelijk een Coronavirusinfectie op te lopen via andere slijmvliezen, zoals die van ogen, maag, darmen, plasbuis, vagina. Het is niet aangetoond dat door het gelaat of de mond aan te raken, luchtwegvirussen het lichaam kunnen binnendringen. De mens raakt, ontelbare malen per dag, onwillekeurig, zijn gezicht aan. Handenwassen vóór toiletbezoek, uit vrees dat een Coronavirusinfectie, via de slijmvliezen van plasbuis of vagina kan ontstaan, is overbodig.

Door degelijke overheidsvoorlichting kan de panische angst die bij de burger is ontstaan en dagelijks wordt gevoed door woord en beeld uit Corona-rampgebieden, worden getemperd. De burger heeft behoefte aan een eenduidige, vertrouwenwekkende boodschap: ‘met verplicht afstand houden, krijgt Corona geen kans’ en ‘wie hoest moet in zelfquarantaine gaan’.

We kunnen een voorbeeld nemen aan de policy in enkele gebieden in Azië die al gedemonstreerd hebben een uitbraak van het Coronavirus, zonder draconische maatregelen, onder controle te krijgen. In Singapore bv. blijven restaurants open, maar door reductie van het aantal tafels en strikte toepassing van social distancing, worden besmettingen voorkomen.

We moeten personen die uit het buitenland terugkeren, thuisquarantainehulp bieden door noodzakelijke boodschappen voor ze te doen. Als die hulp niet van familie, vrienden of maatschappelijke organisaties kan komen, is dat een taak van de overheid. Onze landgenoten die naar huis terugkeren, moeten niet als mogelijk besmet vee worden behandeld door ze van een merkteken, polsband te voorzien.

Met de avondklok wordt alleen verhinderd dat mensen, gedurende een aantal uren van de avond en nacht, dicht in de buurt van elkaar komen. Als wij echter falen om ook de rest van de dag en avond een afstand van minimaal anderhalve meter tot elkaar te houden, dan is een grote Coronavirus-uitbraak niet ondenkbeeldig. Als we in staat blijken een uitbraak te voorkomen dan zal dat niet aan de avondklok hebben gelegen, maar omdat wij strikte social distancing hebben weten toe te passen.

Aan de regering, (gezondheidszorg)autoriteiten wordt gevraagd op hun schreden terug te keren.‘Organiseer overal, aldoor, dus 24 uur per dag, verplicht afstand houden om een Corona-virusepidemie te voorkomen en hef de avondklok zo snel mogelijk op, zodat meer maatschappelijk en economisch leed ons bespaard blijft.’

Frank Bueno de Mesquita
Stg. t.b.v. evidence-based geneeskunde in Suriname (EBGiS)

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March