starnieuws

Olietankers Russische Rosneft verlaten Venezuela leeg

29 Mar 2020, 17:30

De Russische oliemaatschappij Rosneft vertrekt uit Venezuela. (Foto: Reuters)
Drie grote olietankschepen die de Russische oliemaatschappij Rosneft had gecharterd om Venezolaanse olie te vervoeren, hebben de Caribische wateren zaterdag leeg verlaten. De olieladingen zijn volgens gegevens van Refinitiv Eikons en de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA geannuleerd door sancties.

De schepen zouden gezamenlijk ongeveer 5,7 miljoen vaten Venezolaanse zware ruwe olie naar Azië exporteren. Ze hadden weken in de Venezolaanse wateren gewacht om te laden, maar de ladingen werden deze week geannuleerd vanwege sancties tegen PDVSA en de handelseenheden van Rosneft, aldus het PDVSA exportprogramma.

Na weken van sterke olieprijsdalingen door een dalende vraag, zijn olieproducenten over de hele wereld op zoek naar tanks om de productie op te slaan. Sommigen van hen kiezen ervoor schepen te gebruiken als drijvende opslag.

Het vertrek van de tankers vond op dezelfde dag plaats dat Rosneft aankondigde dat het zich terugtrekt uit zijn olieprojecten in Venezuela. Het bedrijf heeft zijn activa in Venezuela verkocht aan een niet bekendgemaakt bedrijf dat wordt gecontroleerd door de Russische regering.

Het is onduidelijk of het besluit, aangekondigd in een tijd waarin de olieprijzen rond de US$ 25 per vat wegkwijnen, een wijziging betekent in de levering van Venezolaanse olie door Russische staatsbedrijven, die voornamelijk de schulden van Venezuela terugbetalen.

Twee van de drie tankers die Venezolaanse olie zouden exporteren, waren zaterdag na een omboeking van bestemming veranderd: de HRA voer naar de haven van Angra dos Reis in Brazilië voor het laden van Petrobras ruwe olie voor China, terwijl de Dragon volgens Eikon vertrok naar Gibraltar. Het derde schip, de Maria Angelicoussis, had nog geen nieuwe bestemming.

PDVSA had in eerdere exportschema's gezegd dat de schepen vertraging hadden opgelopen bij het laden van Venezolaanse olie in afwachting van nieuwe instructies van hun eigenaren na de instelling van Amerikaanse sancties tegen Rosneft Trading en TNK Trading dit jaar. Venezuela heeft het deze maand moeilijk gehad om zijn olie te exporteren te midden van verscherpte sancties, waardoor het klantenbestand is gekrompen. PDVSA heeft alle leveringen aan Rosneft stopgezet.Tot dusverre heeft Venezuela in maart ongeveer 800.000 vaten ruwe olie en brandstof per dag geëxporteerd, vergeleken met 1,05 miljoen vaten per dag in februari, volgens gegevens van PDVSA en Eikon.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April