starnieuws

STREI! en de afwijzing van inschrijving voor de verkiezingen

29 Mar 2020, 08:38
Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft de inschrijving van STREI! afgewezen. Omdat, zoals de wet voorschrijft, wij de benodigde inschrijving in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) niet konden overleggen. Om in het OKB-register te worden geregistreerd, moest een aantal documenten worden ingeleverd, waaronder onze statuten. Deze zijn in augustus 2018 door de president goedgekeurd, nadat ze door Juspol en Binnenlandse Zaken waren beoordeeld. In de beschikking staat dat de statuten van STREI! voldoen aan het Decreet Politieke Organisaties (S.B. 1987 no 61) en ze zijn vervolgens in het Advertentieblad gepubliceerd.   

Het OKB heeft echter twee tekortkomingen in onze statuten vastgesteld die ertoe hebben geleid dat zij de partij niet heeft ingeschreven, waardoor het OKB-bewijs van inschrijving als politieke partij niet aan het CHS kon worden overhandigd. In de statuten was niet vermeld dat publicatie van ons jaarverslag ook in het Advertentieblad zal plaatsvinden. We hebben slechts aangegeven dat het op onze website én in een dagblad zal komen. In onze statuten staat verder niet vermeld dat het beginselprogramma en het verkiezingsprogramma aan het volk bekend zal worden gemaakt, terwijl ons verkiezingsprogramma op de website ter inzage te vinden is. Op basis van deze twee tekortkomingen heeft het OKB gemeend om onze registratie te weigeren.

Op vrijdag 28 maart heeft de CHS-afwijzing ons per deurwaardersexploot bereikt en hebben wij direct een bezwaarschrift tegen de OKB-afwijzing ingediend. Binnen twee dagen dienen wij ook een bezwaarschrift in tegen de CHS-afwijzing, dit wordt maandag per deurwaardersexploot afgegeven bij het CHS en het Kabinet van de President. Voor beide trajecten zal, indien nodig, de rechterlijke weg worden bewandeld.

Het OKB besluit is onrechtmatig en dubieus omdat:
1. De statuten van STREI! hebben presidentiële goedkeuring waarin expliciet aangegeven is dat het goedkeuringstraject is getoetst en er wordt voldaan aan het Decreet Politieke Organisaties (S.B. 1987 no 61). Het OKB geeft in de afwijzing aan dat de statuten niet voldoen aan de goedkeuring en dat op basis hiervan de registratie in het OKB wordt geweigerd. Mogen we als samenleving vertrouwen op een zorgvuldige presidentiële toetsing en goedkeuring?
2. De wettelijke voorwaarden voor registratie zijn:
a. overlegging van het bewijs dat in de organisatiestructuren van de politieke organisatie het besluit is genomen om de politieke organisatie ter registratie aan te bieden.
b. overlegging van de statuten, reglementen of andere documenten, waaruit de ordening van de politieke organisatie kan blijken;
c. overlegging van het besluit van de president, inhoudende de goedkeuring van de statuten.

Aan deze voorwaarden hebben wij voldaan. In artikel 8 van het Decreet staan de uitsluitingsgronden voor deelname aan de verkiezingen. In dit artikel staat niet vermeld dat het toetsingsrecht van de statuten ook bij het OKB ligt. Het OKB heeft echter als aanvullende voorwaarde gevraagd om de publicaties van een financieel jaarverslag en het verkiezingsprogramma. Zij merken deze aan als punten die horen bij de ordening van politieke partijen. Wij betwisten deze zienswijze en vinden dat het OKB deze punten niet bij de beoordeling van ons registratieverzoek mag betrekken. STREI! streeft ernaar, zoveel als mogelijk transparant te zijn en informatie te verstrekken.

We hebben op vrijdag 20 maart de aanvullende gegevens aan het OKB verstrekt, waaruit wettelijk blijkt dat alle door het OKB gewenste statutaire wijzigingen door het hoofdbestuur zijn bekrachtigd en waarbij een schrijven van de notaris was gevoegd. Als het OKB een juiste beoordeling had gemaakt, had zij vervolgens STREI! in haar register ingeschreven en hadden we zaterdag het inschrijvingsbewijs kunnen overhandigen aan het CHS.

Als afsluiting willen we wel vermelden dat de president vrijdagmiddag 28 maart onze gewijzigde statuten heeft goedgekeurd. We zijn blij met deze snelle goedkeuring maar zouden nog blijer zijn als het OKB de tegenstrijdigheid bij haar weigering had ingezien en besloten had de inschrijving toe te kennen, wachtende de door te voeren wijzigingen.

De OKB-inschrijving kan nu plaatsvinden maar de afwijzing van het CHS staat nog overeind en daar zullen we bezwaar tegen indienen. We vertrouwen erop dat het goed komt en dat STREI! als politieke organisatie deel zal nemen aan de verkiezingen van 25 mei 2020. 
We hopen hiermee de samenleving en de medestanders van STREI! voldoende te hebben ingelicht.

STREI! 

Advertentie