starnieuws

Venezuela: Gezochte legergeneraal Alcala geeft zich over

28 Mar 2020, 16:57

De gepensioneerde Venezolaanse legergeneraal Cliver Alcala heeft zich overgegeven aan de autoriteiten in Colombia. (Foto: Reuters)
Een gepensioneerde Venezolaanse legergeneraal die samen met Nicolas Maduro is aangeklaagd, heeft zich overgegeven in Colombia. Agenten van de Drug Enforcement Administration (DEA) hebben hem naar New York gebracht voor arrestatie, bericht persbureau Associated Press op basis van verklaringen van vier personen die nauw bezig zijn bij deze zaak.

Cliver Alcala is al jaren een uitgesproken criticus van de Venezolaanse president. Maar hij werd donderdag beschuldigd van het naar verluidt leiden van een "narco-terroristische samenzwering" met Maduro, de socialistische partijbaas Diosdado Cabello en een andere gepensioneerde legergeneraal. Aanklagers van de Verenigde Staten (VS) beweren dat ze 250 ton cocaïne per jaar naar de VS hebben gestuurd en de Venezolaanse staat hebben veranderd in een platform voor gewelddadige kartels en Colombiaanse rebellen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had een beloning van $ 10 miljoen aangeboden voor de arrestatie van Alcala. De gepensioneerde legergeneraal werd vanuit Barranquilla, Colombia, met een gecharterd vliegtuig naar de VS gevlogen, nadat hij had afgezien van een uitleveringshoorzitting en ermee instemde samen te werken met openbare aanklagers, zeiden de vier mensen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken om acties te bespreken die nog niet openbaar waren gemaakt.

Alcala woont sinds zijn vlucht uit Venezuela in 2018 in de kuststad. Hij vluchtte na de ontdekking van een samenzwering die hij in het geheim leidde in de hoop Maduro te verdrijven. Nadat hij donderdag was aangeklaagd, schokte Alcala velen door de verantwoordelijkheid op te eisen voor een voorraad Amerikaanse aanvalswapens en militair materieel die op een snelweg in Colombia in beslag was genomen. Hij zei dat ging om een geplande inval in Venezuela om Maduro te verwijderen.

Zonder bewijs te leveren, zei hij dat hij een contract had met oppositieleider Juan Guaido en zijn 'Amerikaanse adviseurs' om de wapens te kopen. "We hadden alles klaar", zei Alcala in een video die op social media werd gepubliceerd. "Maar de omstandigheden die ons tijdens deze strijd tegen het regime hebben geplaagd, hebben lekken veroorzaakt vanuit het hart van de oppositie, het deel dat naast Maduro wil bestaan."

President Maduro greep de verwarrende opmerkingen van iemand die tot de grootste critici van hem behoorde aan om de DEA ervan te beschuldigen achter een plan van Alcala te staan ​​om hem en andere politieke leiders te vermoorden.

Volgens de aanklacht kreeg Alcala in 2008, toen een vertrouwde medewerker van de toenmalige president Hugo Chavez, aanvullende taken om de drugstransporten te coördineren met corrupte elementen van het Venezolaanse leger en guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, die de VS noemde als een terroristische groep.

De DEA heeft niet gereageerd op de informatie en Nicole Navas, een woordvoerder van het ministerie van Justitie, weigerde commentaar te geven.

Vlak voor zijn overgave publiceerde Alcala een video op sociale media waarin hij afscheid nam van zijn familie. "Ik neem de verantwoordelijkheden voor mijn daden," zei hij.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March