starnieuws

Met welk wetsartikel van de valutawet bent u oneens?

29 Mar 2020, 14:34
Wij hebben de reacties van de verschillende actoren gelezen en gehoord. Echter ben ik tot de conclusie gekomen dat er tot nu toe geen steekhoudende argumenten zijn gepresenteerd waarom men niet eens is. De vraag blijft: Met welk wetsartikel en welk lid van de wet heeft men een probleem? Laat men dat verduidelijken. Ik weet dat men grote belangen heeft, die vaak gebaseerd zijn op winstbejag. Maar laat men uitleggen wat die belangen zijn.

De verengingen van bankiers en van de cambiohouders zijn de laatsten die over wetten en regels moeten praten. Moeten wij aangeven waarom die euro 19,5 miljoen in Nederland is aangehouden, waarvoor de regering en de Centrale bank de slag hebben genomen? Ook Survam, die jarenlang goed gebruik heeft gemaakt van een oude wet om haar egalisatiereserve op te bouwen, schreeuwde moord en brand bij de wijziging van die wet.

Wanneer een wetsontwerp wordt ingediend en actoren worden uitgenodigd worden niet alleen de artikelen, maar volgens mij ook de gedachtegang achter dat ontwerp besproken. Op basis daarvan worden er wijzigingsvoorstellen geconcipieerd. De wijzigingen voorleggen aan het parlement is het recht van de initiatiefnemers. Corrigeer me als ik het verkeerd heb!
Het parlement is het hoogste orgaan van het land en vertolkt de soevereine wil van het volk. De manier waarop zogenaamde belanghebbenden zich uitlaten, geeft aan hoever men het bedrijfsbelang boven het volksbelang kan stellen.

Het volk is de afgelopen weken behoorlijk uitgebuit en uitgeknepen. Hebben de banken achter hun gestaan? Zijn de banken met oplossingen gekomen voor hun hoge aflossingen? De banken houden zich niet eens aan de oude wet, waarbij het verstrekken van leningen in vreemde valuta aan hen die dat niet verdienen, is verboden. Hebben de cambio's hun geholpen? Hadden de cambio's, die vreemde valuta voor hen die huishuur moesten betalen en aflossingen moesten plegen? En sinds wanneer hebben banken en cambio's valuta voor het volk?

Het gehuil van "wij hebben niet" en "u moet met uw ticket komen dan helpen we u met een bepaald bedrag" is de gemeenschap bekend. Het onderonsje en het kartel welke was ontstaan tussen de belanghebbenden is ons bekend. Wij weten precies waar de schoen wringt en wij zullen niet schromen om dat met het volk te delen.

Wanneer een lid van de oppositie in ronde woorden in het parlement aangeeft: "banken bellen me en vragen me zelf van zoveel valuta heb ik tegen zo een koers, wil je het, dan weet je wat de situatie is", dan weten we wel wat de situatie is en hoe laat het is. Wanneer er wordt aangegeven dat zonder verklaring van herkomst vele bedrijven hun valuta gewoon mogen storten op hun rekening, dan weten we ook wat de situatie is. Hoe banken en cambio's inspelen op de ontstane situatie, weten we ook. Wij zullen maar de vuile was niet buiten hangen. Feit is dat de zwarte marktkoers binnen 48 uren met SRD 5 is gedaald.

Men moet niet met het doemdenken sympathie van het volk proberen te winnen, want giraal is alles mogelijk. Cash niet meer! Daar wordt de zaak aan banden gelegd. Het volk heeft op dit moment niets aan de theorieën van de actoren; het volk heeft rust nodig.
De minachting die de Vereniging van Bankiers heeft getoond, door zelfs na 2 uitnodigingen niet te verschijnen in DNA, is beschamend. En, om zonder een schrijven naar DNA te richten om geïnformeerd te worden, wel in de media een parlementaire goedkeuring af te kraken. Het geeft aan hoeveel respect ze hebben voor het bespreken van een maatschappelijk probleem.

Ik vraag u nogmaals en heel beleefd: Geef ons aan met welk wetsartikel en met welk lid u een probleem heeft? #doewet.

Shalini Boedhoe

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April