starnieuws

VN bant WhatsApp binnen organisatie

24 Jan 2020, 18:49

De Verenigde Naties heeft WhatsApp al een half jaar verbannen uit haar communicatiesysteem omdat zij de app onveilig vindt. (Foto: Reuters)
De Verenigde Naties (VN) gebruikt WhatsApp al sinds juni vorig jaar niet meer om te communiceren. De organisatie zegt dat de App niet wordt beschouwd als een veilig mechanisme. De bekendmaking volgde donderdag, nu VN-experts Saudi-Arabië ervan beschuldigden het online communicatieplatform te gebruiken om de telefoon van Amazon Chief Executive en eigenaar van The Washington Post, Jeff Bezos, te hacken.

De onafhankelijke VN-experts zeiden woensdag dat ze informatie hadden die wees op de "mogelijke betrokkenheid" van de kroonprins van Saudi-Arabië Mohammed bin Salman bij de vermeende cyberaanval in 2018 op de miljardair en baas van Amazon.com Inc. Ze vroegen om een ​​onmiddellijk onderzoek door de VS en andere autoriteiten, op basis van een forensisch rapport van het in Washington gevestigde FTI Consulting. Het rapport beweert dat de iPhone van Bezos is gehackt door een kwaadaardig videobestand dat is verzonden vanuit een WhatsApp-account dat door de kroonprins wordt gebruikt.

Op de vraag of VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft gecommuniceerd met de Saudische kroonprins of andere wereldleiders die WhatsApp gebruiken, zei VN-woordvoerder Farhan Haq donderdag: “De hoge ambtenaren van de VN hebben de instructie gekregen om WhatsApp niet te gebruiken, het wordt niet ondersteund als een veilig mechanisme."

"Dus nee, ik geloof niet dat de secretaris-generaal het gebruikt," zei Haq. Hij voegde later toe dat de richtlijn om WhatsApp niet te gebruiken in juni vorig jaar aan ambtenaren van de Verenigde Naties werd gegeven.

Toen WhatsApp werd gevraagd naar het besluit van de Verenigde Naties, zei het dat het toonaangevende beveiliging biedt voor meer dan 1,5 miljard gebruikers. “Elk privébericht wordt beschermd door end-to-end-codering om te voorkomen dat WhatsApp of anderen chats bekijken. De coderingstechnologie die we met Signal hebben ontwikkeld, wordt hoog aangeschreven door beveiligingsexperts en blijft de best beschikbare voor mensen over de hele wereld, ”aldus WhatsApp, directeur communicatie Carl Woog.

Om die reden kan elk verbod dat specifiek WhatsApp onderscheidt, dat eigendom is van Facebook Inc, ervoor zorgen dat experts op het gebied van digitale beveiliging hun hoofd krabben. WhatsApp "neemt beveiliging zeer serieus in vergelijking met anderen," zei onderzoeker Oded Vanunu, wiens bedrijf, Checkpoint in Tel Aviv, regelmatig fouten in berichten-apps aantreft.

"Elke applicatie heeft kwetsbaarheden die je op een of andere manier kunt misbruiken," zei hij, voordat hij opmerkte dat WhatsApp bijzonder goed was in het oplossen ervan. "Andere instant messaging-bedrijven kunnen dromen van hun soort beveiligingsprocedures," zei hij.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April