starnieuws

Oliehandelaren in Guyana voor biedingen eerste Liza Blend

15 Dec, 13:07
In Guyana zijn oliehandelaren dit weekend bijeen in Georgetown om te bieden op de eerste ladingen olie uit het Liza-veld voor de Guyanese kust. De handelaren kunnen bieden op drie miljoen vaten lichte olie onder de naam Liza Blend. De biedingen moeten morgen, maandag, persoonlijk in Georgetown worden overhandigd.

Exxon Mobil heeft in 2015 grote winbare oliereserves ontdekt voor de Guyanese kust. De productie van het olieveld Liza begint volgens persbureau Bloomberg in januari. De komende jaren belooft buurland Guyana, dat geen geschiedenis heeft met de olie-industrie, een belangrijke speler te worden op de internationale oliemarkt.

De voorraden die er tot nog toe zijn gevonden voor de Guyanese kust zijn vergelijkbaar met buurland Venezuela, een van de oprichters van de olie-exporterende landen (OPEC). Ofschoon er grote vermoedens bestaan dat er ook winbare oliereserves voor de Surinaamse kust zijn, hebben proefboringen van verschillende internationale bedrijven nog niets tastbaars opgeleverd. Ook de nearshore boringen die Staatsolie Suriname NV in eigen beheer heeft uitgevoerd, hebben geen winbare reserves aangetoond.