starnieuws

Naarendorp op ALBA-top: Gerechtelijke staatsgreep zal niet slagen

15 Dec, 00:03
De situatie in Suriname is stabiel en president Desi Bouterse krijgt de steun van de bevolking. Dat heeft ambassadeur Harvey Naarendorp die de 17e top van de Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America-Peoples' Trade Agreement (ALBA-TCP) bijwoont gezegd. De speciale gezant van president Bouterse  zei dat de inspanningen van het Westen om de Surinaamse regering omver te werpen, gedoemd zijn te mislukken.

De Krijgsraad heeft president Bouterse schuldig bevonden aan een bloedbad in 1982. Hij is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het wegruimen van 15 politieke tegenstanders. In gesprek met Prensa Latina wees Naarendorp erop dat de rechterlijke uitspraak plaatsvond toen president Bouterse voor een staatsbezoek in China was. Hij heeft benadrukt dat Bouterse bij terugkomst in Suriname uit verschillende sociale sectoren solidariteitsbetuigingen heeft gehad en dat het dagelijks leven normaal doorgaat in het land. "We hebben twee rechtsmiddelen," voegde hij eraan toe. Naarendorp verzekerde dat de "gerechtelijke staatsgreep" niet zal slagen.

Ambassadeur Harvey Naarendorp heeft in Cuba gezegd dat de 'gerechtelijke staatsgreep' in Suriname niet zal slagen.

De achterliggende motieven van deze manoeuvres zijn volgens de afgezant van president Bouterse de honger naar de natuurlijke rijkdommen van Suriname. Hij verwees daarbij naar olie, gas, goud, diamanten, overvloedige waterrijkdommen en vruchtbaar land.

Naarendorp heeft laten optekenen dat het president Bouterse is gelukt om de Surinaamse natie, die bestaat uit zeven etnische groepen "die door het Nederlandse kolonialisme tegenover elkaar werden geplaatst om ze te verdelen" te verenigen. Hij heeft de steun van ALBA-TCP voor het recht van Suriname om zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid uit te oefenen geprezen. Er worden volgens de diplomaat "plannen vanuit het buitenland aangemoedigd om de constitutionele orde te ondermijnen."

17e top
De regionale situatie en de rol van de ALBA-TCP beheersen het debat van de 17e top in Cuba. De leiders en hoge politieke vertegenwoordigers zullen ook de 15e verjaardag vieren van het regionale mechanisme dat op 14 december 2004 is opgericht door de leiders van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, en het Bolivariaanse Venezuela, Hugo Chávez.

De regionale situatie en de rol van de Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America-Peoples' Trade Agreement (ALBA-TCP) zullen het debat van de 17e top in Cuba beheersen. De leiders en hoge politieke vertegenwoordigers zullen ook de 15e verjaardag vieren van het regionale mechanisme dat op 14 december 2004 is opgericht door de leiders van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, en het Bolivariaanse Venezuela, Hugo Chávez.

Solidariteit, complementariteit, rechtvaardigheid en samenwerking zijn de principes waar ALBA-TCP voor staat. Het blok is opgericht als een alternatief voor de hegemonie van kapitaal die dreigde uit te breiden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De uitroeiing van analfabetisme door de Cubaanse methode 'Ja, ik kan' en de vrije oogoperaties met de Miracle Mission, maken deel uit van de prestaties van dit mechanisme op sociaal gebied. Oorspronkelijk heette het blok 'Alternative', maar in 2009 werd dat veranderd tijdens een Buitengewone Top in Venezuela, wat zijn versterking weerspiegelt.

Destijds verduidelijkte Chávez dat het geen semantische wijziging was, maar een wijziging van codes, betekenis en inhoud, aangezien ALBA was overgegaan van een theoretisch voorstel naar een territoriaal, geopolitiek en machtspolitiek platform.

Het bondgenootschap verdedigt de mensenrechten en moeder aarde, manifesteert zich tegen interventionisme en voor behoud en herstel van vrede, naast het ondersteunen van de zelfbeschikking van mensen. Deze 17e top vindt plaats een maand nadat Evo Morales kort nadat hij zijn vierde termijn begon als president van Bolivia, het land moest ontvluchten. Ook in Chili en Colombia is het onrustig.

De ALBA-TCP wordt gevormd door Cuba, Venezuela, Nicaragua, Saint Vincent en de Grenadines, Dominica, Grenada, Antigua en Barbuda, Saint Kitts en Nevis, Suriname en Saint Lucia. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij is ook in Cuba, waar hij de export van rijst voor volgend jaar probeert veilig te stellen.