starnieuws

Bouterse kondigt buitenlandse reizen aan

12 Oct, 10:42

Nog voor het eind van zijn tweede zittingstermijn, wil president Desi Bouterse één of twee buitenlandse reizen maken.
"Ik weet niet zeker, maar één of twee buitenlandse reizen zal ik moeten maken, omdat er grote projecten mee gemoeid zullen gaan." President Desi Bouterse zegt dat hij uitnodigingen heeft liggen van onder andere China, Rusland, Indonesië, India en Servië. Hij merkt op dat als de Russische minister van Buitenlandse Zaken naar Suriname komt, dat land wel iets ziet in Suriname.

"Rusland is niet de eerst het beste land," zegt president Bouterse aan het Nationaal Informatie Instituut (NII). Hij somt ook de bezoeken van de ministers van Buitenlandse Zaken van Indonesië en China op. Ook het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind noemt Bouterse in het rijtje. "Het zijn hele grote jongens." Volgens Bouterse wijzen de buitenlandse functionarissen Surinamers erop dat hun land belangrijk is. "Wij van de grote wereld zien dat en jullie zien dat helaas nog niet," citeert NII het staatshoofd.

Suriname is een te klein land om op het wereldforum het spel te dirigeren, "maar binnen het spel moeten we toch kijken hoe we participeren om voor ons land het maximale eruit te kunnen halen." Bouterse stelt dat Suriname sowieso met alle landen zou moeten samenwerken, maar dat er vooral met de buurlanden, het Caribisch Gebied en superpowers als de VS, China, Indonesië, India en ook Afrika heel goede banden moeten bestaan.

De politiek die Den Haag heeft gespeeld naar Suriname, heeft volgens Bouterse de relatie met Nederland bekoeld. Hij voegt er echter aan toe dat het altijd goed is om de relatie te verbeteren,  "but it takes two to dance a tango." In een adem zegt hij dat "wij ons niet moeten gaan ophouden met dat klein land waar wij 4,5 maal zo groot zijn en veel meer hulpbronnen hebben dan hen." President Bouterse zegt dat wij moeten gaan kijken naar wij hebben en wat wij kunnen ontwikkelen voor onszelf, "in plaats van onszelf weer afhankelijk te stellen van hen."