starnieuws

Olie stijgt 2% na aanval op Iraanse tanker

12 Oct, 08:40

De aanval op een Iraanse olietanker in de Rode Zee heeft de olieprijzen gestuwd met 2%.
De olieprijzen stegen vrijdag meer dan 2% nadat de Iraanse media zeiden dat een olietanker van de staat in de Rode Zee nabij Saudi-Arabië was aangevallen. De berichten over de aanval kwamen te midden van optimisme rond de beëindiging van de handelsoorlog tussen de VS en China.

Brent ruwe futures LCOc1 steeg US$ 1,41 of 2,4% om te eindigen op US$ 60,51 per vat. Toekomstige CLc1-futures in West Texas Intermediate (WTI) stegen US$ 1,15 of 2,2% om zich te stabiliseren op US$ 54,70 per vat.

De winst werd getemperd door de voorspelling van het International Energy Agency voor een verzwakte vraag in 2020. Toch waren Brent en WTI op weg naar hun eerste wekelijkse verhogingen in drie weken. Brent steeg deze week met 3,7%, terwijl WTI met 3,6% steeg.

De Iraanse Suezmax olietanker werd vrijdag volgens de Iraanse media in de Rode Zee voor de kust van Saudi-Arabië geraakt. Er zijn verschillende meldingen over de omvang van de veroorzaakte schade. De National Iranian Tanker Company (NITC) zei dat het schip was beschadigd, maar stabiel was. Het ontkende dat het in brand was gestoken.

"We schatten dat het tanker-ongeval ongeveer US$ 1 per vat aan risicopremie waard is, dat gemakkelijk binnen een paar sessies kan worden gewist als er geen schuldige wordt gevonden en er zich geen vervolgincidenten voordoen," zei Jim Ritterbusch, president van oliehandeladviesbureau Ritterbusch en Associates, in een notitie.

De Iraanse olie-export valt onder Amerikaanse sancties die de invloed van Iran op het wereldwijde aanbod hebben verminderd. De spanningen in het Midden-Oosten zijn toegenomen na aanvallen op tankers en Amerikaanse drones in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartader voor de wereldwijde oliehandel.

Washington stuurt meer troepen - mogelijk duizenden - naar Saudi-Arabië in de nasleep van de aanvallen op Saudische Aramco-faciliteiten. Het specificeerde niet hoe die troepen zouden worden gebruikt.

Beide benchmarks noteerden hun grootste dagelijkse stijging sinds 16 september, de eerste handelsdag na aanvallen op Saudische installaties, waardoor meer dan de helft van de ruwe productie van het koninkrijk werd uitgeschakeld en de olieprijzen tijdelijk met ongeveer 20% werden verhoogd.