starnieuws

Haïti: Moord op journalist wakkert geweld aan

12 Oct, 04:39

Een man helpt een vrouw die is geraakt door traangas tijdens een protest in Port-au-Prince waarbij om het aftreden van de Haïtiaanse president Jovenel Moise wordt geroepen. (Foto's: Reuters)

Een demonstrant blaast op een trompet in de straten van Port-au-Prince, terwijl hij deelneemt aan een protest om het aftreden van de Haïtiaanse president Jovenel Moise te eisen.

Mensen rennen gedurende een protest in Port-au-Prince om het aftreden te eisen van de Haïtiaanse president Jovenel Moise.
De moord op een journalist die de politieke en economische crisis in Haïti nauwlettend had gevolgd, voedde de woede van de demonstranten op vrijdag toen ze met duizenden naar het huis van president Jovenel Moise marcheerden om hun oproep voor zijn ontslag kracht bij te zetten. Nehemie Joseph werd donderdag met verschillende schotwonden aan het hoofd dood aangetroffen in zijn auto, meldde het bedrijf waar hij voor werkte, Radio Mega.

Gewelddadige misdaad is wijdverbreid in Haïti en de omstandigheden voor het doden van Joseph waren niet onmiddellijk bekend. Hij had vorige maand publiekelijk geklaagd over bedreigingen van politici dicht bij de regering, die moeite hadden met zijn werk. De politie en de regering van Haïti hebben niet onmiddellijk gereageerd op de moord.

De online mediavereniging van het land zei dat Joseph de derde journalist was die werd vermoord of die 'verdween' sinds Moise 2,5 jaar geleden president werd. De afgelopen vier weken is Haïti opgeschud door protesten over brandstoftekorten, hoge inflatie en beschuldigingen van corruptie door overheidsfunctionarissen.

Volgens het National Network for the Defense of Human Rights van Haïti zijn minstens 17 mensen gedood en 189 gewond geraakt tijdens de anti-regeringsdemonstraties. Scholen en bedrijven moesten noodgedwongen sluiten.

Lokale media en de oppositie meldden de dood van een 16-jarige op vrijdag in een protest in de stad Saint-Marc, net ten noorden van Port-au-Prince. Ondertussen marcheerden demonstranten in de hoofdstad naar het rijke district Petionville. Hun doel was om het huis van Moise te bereiken, die betrokken is geweest bij beschuldigingen van corruptie en verduistering van openbare middelen. De omstreden president heeft elk wangedrag ontkend.

Sommige demonstranten verbrandden banden op straat, terwijl anderen in het Creools 'Out with Jovenel' scandeerden. Geluidswagens pakten uit met muziek met anti-overheidsteksten. "We zijn in ellende en we verhongeren," zei de demonstrant Claude Jean. "We kunnen er niet meer tegen." Hij ging verder: "We vragen (Moise) om af te treden zodat we een nieuw Haïti hebben ... omdat we te veel lijden in dit land."

Moise kondigde deze week de oprichting aan van een commissie om een ​​manier te vinden om het armste land in Amerika uit de huidige crisis te halen, maar critici van de regering zeiden dat het te laat was voor een dialoog en dat hij moet aftreden.