starnieuws

Supertyfoon Hagibis kan zwaarste in 60 jaar zijn

11 Oct, 16:42

Hoge golven aan de kust van Japan zijn een voorbode op de aankomst van tyfoon Hagibis. (Foto: Reuters)

Veel schappen in de supermarkets zijn leeg, doordat mensen zich bevoorraden voor aankomst van de tyfoon in Japan. (Foto: AFP)
Tyfoon Hagibis zou de zwaarste storm kunnen zijn die Japan in 60 jaar treft. Terwijl de tyfoon nadert, zet Japan zich schrap voor  de zwaarste regen en wind in decennia. Hagibis heeft winden van 180 km per uur die overstromingen en aardverschuivingen kunnen veroorzaken, zegt het Japanse Meteorological Agency.

De tyfoon zal naar verwachting morgen, zaterdag, het meest bevolkte eiland van Honshu raken. Winkels, fabrieken en treinnetwerken zijn stilgelegd terwijl de Rugby World Cup en de Formule 1 Grand Prix zijn uitgesteld.

Autoriteiten hebben evacuatieadviezen uitgebracht in gebieden met een bijzonder risico, terwijl supermarkten bijna leeg zijn omdat mensen voorraden kopen voordat de tyfoon toeslaat.

Hagibis betekent 'snelheid' in de Filipijnse taal Tagalog. Het kan de sterkste storm zijn waarmee het land sinds tyfoon Kanogawa in 1958 te maken heeft gehad. Tyfoon Kanogawa heeft meer dan 1.200 vermisten en levens geëist.

"De tyfoon kan regenval en wind op recordniveau veroorzaken", zei een ambtenaar van het meteorologisch agentschap, waarbij hij het risico van overstromingen en aardverschuivingen aanhaalde. De tyfoon haalde de meeste krantenkoppen vanwege de verstoring van de Rugby World Cup en de Japanse Grand Prix.

Twee WK-wedstrijden die voor zaterdag waren gepland, zijn al geannuleerd en zijn als gelijkspel uitgeroepen, terwijl alle Formule 1-activiteiten op de Japanse Grand Prix op zaterdag zijn geannuleerd. Maar de impact op de lokale bevolking kan ernstig zijn.

Mensen hebben op advies van de autoriteiten de komende dagen voorzieningen aangelegd en supermarkten met lege schappen achtergelaten. Vorige maand nog heeft tyfoon Faxai huisgehouden in het land en grote delen verwoest. 30.000 huizen werden beschadigd, waarvan de meeste nog niet zijn gerepareerd.

In sommige kustgebieden zijn evacuatiecentra geopend. Transportsystemen zijn ook getroffen, met treinen en vluchten die zijn geannuleerd.