starnieuws

Ecuador: Demonstranten gijzelen politieagenten

11 Oct, 12:36

Duizenden zijn in de afgelopen dagen de straten opgegaan om te protesteren tegen de afschaffing van de brandstofsubsidies in Ecuador. (Foto: AFP)
Acht politieagenten zijn gegijzeld in Ecuador te midden van voortdurende demonstraties die de regering uit de hoofdstad hebben gedwongen. Inheemse demonstranten paradeerden met de zeven mannen en een vrouw op een podium in Quito voor een menigte van duizenden.

Ze eisen het einde van bezuinigingsmaatregelen en sommigen zelfs het ontslag van president Lenín Moreno, die vorige week de noodtoestand heeft uitgeroepen en naar de tweede stad Guayaquil is verhuisd. Tijdens het geweld in de afgelopen dagen zijn er verschillende doden gevallen.

De protesten begonnen nadat de regering vorige week een einde maakte aan de brandstofsubsidies, als onderdeel van een leningsovereenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De benzineprijzen stegen en duizenden gingen de straat op. De afgelopen dagen hebben ze barricades opgezet, gebouwen bestormd en zijn ze in botsing gekomen met veiligheidstroepen, die hebben geprobeerd de menigte met traangas te verspreiden.

Inheemse protesten hebben de afgelopen decennia drie presidenten naar huis gestuurd. De demonstranten hebben tientallen officieren gegijzeld op verschillende locaties in het land sinds de onrust begon.

Groepen hebben barricades opgezet in Quito en botsten met veiligheidstroepen, waarbij duizenden mensen de hoofdstad instroomden om deel te nemen aan de protesten. Moreno heeft gezegd dat de brandstofsubsidies, die de overheid jaarlijks US$ 1,3 miljard kosten, niet langer betaalbaar waren.

Het afschaffen van de subsidies, geïntroduceerd in de jaren zeventig, maakt deel uit van zijn plan om de economie van Ecuador te ondersteunen en de schuldenlast te verlichten. De regering heeft ermee ingestemd om de overheidsuitgaven te verlagen als onderdeel van de leningsovereenkomst die in maart met het IMF is overeengekomen, waardoor Ecuador US$ 4,2 miljard kan lenen. Demonstranten eisen dat Moreno de overeenkomst verscheurt.