starnieuws

Brunswijk teleurgesteld in opkomst Saamaka Daka

20 Sep, 18:41

ABOP-voorzitter Ronny Brunswijk poseert met een paar Saamaka schonen in de Palmentuin. (René Gompers)


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP en mede initiatiefnemer van de Eenheidsbeweging voor Surinamers van Afrikaanse afkomst, is ook aanwezig in de Palmentuin om Saamaka Daka te vieren. Hoewel de opkomst niet overweldigend was, is de viering uitbundig geweest. Brunswijk stelt dat de matige opkomst te wijten is aan de leiding van het land. Het kan er bij hem niet in dat de overheid een besluit heeft genomen dat alleen de Saramaccaners in overheidsdienst vrij hebben gehad om de dag te vieren. Het moest gewoon een vrije dag geweest zijn, vindt Brunswijk.

Hij is vergezeld door enkele ABOP-bestuurs- en Assembleeleden. “Het kan niet anders dat ik hier ben, ik ben geen Saamaka maar ik ben Marron,” deelt hij mee. Marrons hebben dezelfde oorsprong, maar hebben zich naar verschillende locaties verplaatst, legt hij uit. Hij is ontstemd over de lage opkomst. “Ik ben gekomen om Saramacca Dey te vieren. Ik had gedacht dat het een vrije dag zou zijn, maar wat ik hier zie…ik denk dat de regering de mensen in de steek heeft gelaten. Je kunt niet een vrije dag voorhouden en wanneer puntje bij paaltje komt, geef je alleen Saramaccaners vrij. Dat stuk heb ik niet begrepen. Als je een dag geeft, geef een dag. Maar i no kan gi wan afu sani toch?”

“We zijn one nation, als je een dag geeft, ook al heet het Saamaka Daka, is het voor het hele land,” merkt Brunswijk op. “Dan a her’ volk e kong. Maar luku dya…dit wil ik niet hebben,” zegt Brunswijk terwijl hij om zich heen wijst. “De eenheid moet er altijd zijn. Teh  1 juli of Phagwa deh, alla sma deh. Dat na a sani. Maar ik ben teleurgesteld dat het zo is gegaan, dat de mensen geen volledige vrije dag hebben gehad. Anderen moeten verlof nemen…nou ja, ik ben hier. Ik ben het komen vieren.”

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Marciano Galimo van de commissie Saamaka Daka geven aan dat volgend jaar naar andere oplossingen gekeken wordt zodat Saamaka Daka nationaal gevierd wordt. Als het aan Brunswijk lag, had hij alle nationale dagen die met Marrons te maken tot één enkele gemaakt. “Het is leuk dat iedereen zo zijn dag krijgt, maar zoals ik het zie, zou ik al de dagen tot een enkele maken,” merkt hij op. “Neem 10 oktober als voorbeeld. Dat zou voor alle groepen marrons kunnen zijn, zonder onderscheid der groepen, gewoon een enkele Marrondag. Zo had ik dat graag gewild.”

René Gompers

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February