starnieuws

Saamaka daka gaat gepaard met conceptwetten

20 Sep, 12:36

De opkomst was niet groot, maar dat mocht de pret niet drukken in de Palmentuin. (Foto's: René Gompers)

Het publiek heeft een optreden van de Saamaka gewaardeerd.

De Saamaka schonen hadden zich extra opgedost.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling ontvangt de conceptwetten.


Saamaka Daka is uitbundig gevierd op enkele plekken in Paramaribo. De opkomst in de Palmentuin is niet overweldigend, maar dat heeft op geen enkele wijze de pret gedrukt. Er was juist nog een reden om feest te vieren: aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zijn in de Palmentuin de eerste conceptwetten overhandigd die het grondenrechtenprobleem van de Inheemsen en Tribale volkeren moet oplossen. Dikan wil de finale producten op 30 september aan president Desi Bouterse overhandigen.

De meeste bezoekers zijn in traditionele kledij gestoken naar de Palmentuin getogen om 19 september 1762, toen marrons van de Boven-Suriname en de Saramaccaners een vredesverdrag met de kolonisator hadden getekend, te gedenken. Een algemene vrije dag is het niet geworden. De overheid heeft besloten om alle Saramaccaners die bij haar in dienst zijn, vrij te geven zodat zij de dag kunnen vieren. Niet-ambtenaren zouden verlof moeten nemen van hun werkplaats om bij het feest te kunnen zijn.

Marciano Galimo van de commissie Saamaka Daka is heel erg blij. “Het gaat om erkenning,” zegt hij aan Starnieuws. “In Suriname en internationaal moet men weten dat ook de Saamaka stam vrede heeft gesloten met de toenmalige overheid. Er zijn veel pogingen geweest om dat te bereiken. Het is pas op 19 september 1762 gelukt. We vinden dat de wereld dat moet weten,” legt hij uit. “In de schoolbanken leer je historische momenten onthouden. Maar ik wist niet eens dat mijn voorouders dit hadden bereikt. Er zijn grote offers gebracht, er is veel bloed en tranen gevloeid. Voor mij is het van eminent belang dat anderen dat ook weten. Ik vind ook dat mijn voorouders geëerd moeten worden.”

Op het podium benadrukken verschillende sprekers het belang van de dag en wordt de overheid bedankt dat het feest groter gevierd kan worden dit jaar. Vanaf 2007 wordt 10 september in de dorpen herdacht. Na de toespraken heeft het managementteam aan minister Dikan concepten van de wetten Grondenrechten, Traditioneel Gezag, en wet FPIC (Free, Prior and Informed Consent) overhandigd. Dikan, die van huis uit jurist is, gaat zich persoonlijk inzetten om de concepten te verfijnen. “In elk geval is het streven om op 30 september een finale concept te hebben die we zullen doorgeleiden naar de Raad van Ministers en uiteindelijk naar de president,” kondigt Dikan aan.

René Gompers

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February