starnieuws

Peneux: Opening militaire instituten een mijlpaal

20 Sep, 00:00

Robert Peneux
De Surinaamse Militaire Academie en de Surinaamse Militaire School openen later op de dag hun deuren. Projectleider, ex-Onderwijsminister Robert Peneux, zegt in gesprek met Starnieuws dat het voor Suriname een mijlpaal is, omdat deze lang gekoesterde wens nu pas in vervulling gaat. "Jaren hebben we militairen na hun opleiding bij de Centrale opleidingen Nationaal Leger naar het buitenland gestuurd om hun bachelorgraad te behalen en vervolgens tot officier te benoemen. Nu kunnen we onze eigen bachelors opleiden en het unieke van alles is dat het een Surinaams product is, dat ontwikkeld is door Surinaamse deskundigen," zegt Peneux, die voorzitter van de Raad van Toezicht wordt van de militaire instituten. 

De Surinaamse Militaire Academie zal officieren opleiden. Na afronden van de driejarige opleiding krijgen zij de titel Bachelor in de Militaire Wetenschappen. De Militaire School leidt onderofficieren op en duurt twee jaren. Ook niet-militairen kunnen, nadat zij beantwoorden aan de voorwaarden, toegelaten worden tot deze tweejarige opleiding. 
Met de opening van de twee opleidingen wordt volgens Peneux bewezen "dat we als land Suriname in staat zijn een eigen opleiding te doen opzetten waarbij wij Surinaams kader zullen opleiden dat zowel binnen het leger ingezet kan worden als op de bureaus binnen de defensie organisatie". De afgestudeerde zal naast militaire vorming een ruim bagage hebben aan civiele vorming waarbij de kwaliteit van het leger in al haar facetten opgetrokken wordt, legt de onderwijsdeskundige uit.

Op de Academie zal in meerdere talen worden gedoceerd. Naast Nederlands kan ook in Engels, Portugees en Spaans gedoceerd worden. Hiervoor worden internationale docenten aangetrokken. De onderzoeksvaardigheden, de inrichting van de staat, het economisch bestel, infrastructuur, hoe te handelen in situaties van rampen, dienstverlening naar de samenleving toe zijn enkele topics die binnen de opleiding aan de orde komen, licht Peneux een tipje van de sluier. 

De Surinaamse Militaire Academie biedt de vier opleidingen aan: de officiersopleiding, de voortgezette officiersopleiding, de officiersvorming en op Masterniveau de Bevel en generale staf opleiding. Binnen de Academie kan men afstuderen in de volgende specialisatierichtingen:
1. Administratie en logistiek
2. Militaire Politie
3. Infanterie
4. Luchtmacht
5. Marine-Nautisch
6. Marine-Technisch
7. Inlichtingen en Veiligheid
8. Genie-infrastructuur
9. Genie-Elektrotechniek

Bij het behalen van de bachelorgraad wordt de afgestudeerde bevorderd tot Tweede Luitenant. Na het succesvol doorlopen van de Militaire School wordt de afgestudeerde bevorderd tot sergeant. Deze school biedt twee opleidingen:  De onderofficiersopleiding en de voortgezette onderofficiers opleiding. 

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February