starnieuws

ICT-week: Caribisch Gebied om technologie te omarmen

19 Sep, 18:47

De stand van Uni5pay op de mini-beurs in de Royal Ballroom van Torarica. Betalen met de telefoon is al mogelijk in Suriname met Uni5pay. (Foto's: René Gompers)

In Suriname worden ook ict-apparaten gebouwd.

De digitale rechtszaak zoals al het geval is in Trinidad & Tobago.
Van huis uit zaken als geboorteakte of belasting regelen, voor de rechter verschijnen in een digitale rechtszaal, betalingen doen met je telefoon, reizen door het heel Caribisch Gebied met een enkele digitale legitimatiebewijs? Deze dingen zijn niet meer onmogelijk, het Caribisch Gebied hoeft slechts de Information & Communication Technology (ICT) te omarmen en de projecten die de levensstandaard van de gemiddelde burger gaan verhogen, op een behoorlijke manier uitvoeren, benadrukken de organisatoren van de ICT-week.

De ICT-week is op 16 september begonnen en loopt vrijdag af. Het is georganiseerd door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) in samenwerking met de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) en de Caribbean Telecommunications Union (CTU). Het is bedoeld om de samenleving bewuster te maken over ICT.  Er zijn vergaderingen van de CTU-leden om een koers te bepalen om de visie, Caribbean Future Scape, waar te maken. Er is ook een minibeurs in de Royal Ballroom van Torarica waar bezoekers lijfelijk en virtueel de mogelijkheden kunnen ervaren van een volledig omarmd ICT-systeem in het Caribisch gebied. De ICT- week is dinsdag officieel gestart in het Waaggebouw. Woensdag is op een persconferentie in Royal Torarica dieper ingegaan op de bedoeling van de ICT-week.

Het thema van de ICT week is ‘Digital Transformation-Do it!’ Secretary General van CTU Bernadette Lewis en ministers Vijay Chotkan van OWT&C en Melford Nicholas van Information, Broadcasting, Telecommunication and Information Technology op Antigua en Barbuda, hebben elk het belang van ICT- systemen benadrukt. Het is hoogtijd dat het Caribisch gebied de grote digitale overstap maakt. “Het gaat niet alleen maar om woorden, daarom hebben we ook de beurs zodat men kan ervaren hoe het kan zijn als ICT effectief wordt toegepast op het dagelijks leven,” geeft Lewis aan. Ze wil dat de overheden meer vaart zetten achter het werk. “It is not rocket science,” benadrukt Lewis. “It is within our reach, we have the technology to do it today!”

Chotkan informeert dat Suriname juridisch al goed onderweg is en dat er al verschillende innovatie applicaties worden toegepast. “We hebben bijvoorbeeld ook waterpompen die zelf de hoogte van het water meten en zelf de sluizen openen en sluiten wanneer het nodig is.” Het land is ook al bezig met een digitale overstap op bepaalde overheidskantoren. Lewis merkt op dat de overheden nog langzaam zijn. “In sommige landen gebeurt de transformatie per ministerie. Het moet juist integraal gaan zodat je gewoon van een plek alles kan doen en je niet van kantoor naar kantoor hoeft te gaan.”

Het hele digitaal gebeuren moet ergens opgeslagen worden. Daarbij rijzen vragen als “waar wordt de data opgeslagen, zal het uitbesteed worden aan andere landen of gaan de datacenters in het Caribisch Gebied gebouwd moeten worden, wat gebeurt er met de data, wie gaat het beheren?” Ook daar wordt er breedvoerig over gesproken op de vergaderingen, zeggen Chotkan en Nicholas. Er zullen nieuwe wetten moeten komen of worden aangepast. Het zelf beheren van de data uit het Caribisch Gebied is een pre. “We moeten niet alweer die landen gaan worden die slechts grondstoffen aanbieden om ze dan zelf weer als eindproducten of diensten te importeren,” pleit Nicholas. “Daarom moeten wij zoveel mogelijk onze data zelf gaan beheren zodat wij zelf aan extra inkomsten kunnen komen.”


Big Data, het verzamelen, opslaan, beheren, monitoren en verhandelen van digitale informatie, is een bron van gigantische inkomsten in de meer ICT bewuste landen. Al deze data leiden naar de volgende ontwikkeling; kunstmatige intelligentie (artificial intelligence). Programma’s en machines gaan aan de hand van beschikbare data zelf leren, analyses maken en besluiten nemen. Dit is één van de manieren waarop de zeven grootste internetbedrijven als Google, Facebook, Amazone en Tencent het grote geld verdienen. “Artificial intelligence is een logisch gevolg van dit allemaal, het hoort bij het pakket,” merkt Nicholas op. “Daarom is het van belang dat wij ICT in het Caribisch gebied goed aanpakken op elk gebied.”


René Gompers


Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February