starnieuws

Commissie Viering Jubileumjaren stopt ermee

19 Sep, 08:37

De commissie Viering Jubileumdagen tijdens haar laatste persconferentie. Vlnr. Wilco Finisie, Henk Herrenberg en Anil Manorath. (Foto: René Gompers)
“Dit is onze laatste persconferentie,” deelt Henk Herrenberg, voorzitter van de commissie viering Jubileumjaren mee. In december stopt de commissie officieel met de werkzaamheden. Herrenberg is tevreden met de resultaten. De commissie heeft in de laatste ontmoeting met de pers veel aandacht besteed aan de Migrantendag en de voornemens van de VHP om een Verbroederingsdag te introduceren. Deze dagen vallen beide in september.

Elk jaar zullen op de eerste zondag in september, de verschillende groepen die in Suriname wonen, in het bijzonder de nieuwe aanwas zoals Haïtianen, Brazilianen en Dominicanen, gezamenlijk de nationale dag vieren. De VHP wil 21 september, de geboortedag van Jagernath Lachmon en grondlegger van de Verbroederingspolitiek, uitroepen tot Verbroederingsdag. VHP-voorzitter Chan Santokhi merkte op een persconferentie in de Olifant op dat “Migrantendag er ineens was, alsof men wist dat de VHP met Verbroederingsdag zou komen.”

Commissielid Anil Manurat heeft uitgelegd dat het idee voor een Migrantendag al jaren bestaat. Het is pas dit jaar gelukt om er gestalte aan te geven, zegt hij. De massa is overigens weggebleven op de Migrantendag die op het Onafhankelijkheidsplein is gehouden. Herrenberg stelt dat Migrantendag is aangeslagen gelet op de participatie van de groepen. Hij is blij dat de Migrantendag het nieuws heeft gehaald en door buitenlanders zoals de Braziliaanse ambassadeur is aangehaald. Herrenberg deelt mee dat de groepen nu al voorbereidingen treffen voor het volgend jaar.

De VHP organiseert voor de eerste Verbroederingsdag een nationale conferentie waarbij alle politieke partijen en desbetreffende maatschappelijke groepen zijn uitgenodigd. Santokhi en NPS-voorzitter Gregory Rusland zullen samen met dominee Diana de Graven de inleidingen verzorgen. NPS en de VHP omdat de verbroederingspolitiek bij de leiders van deze twee partijen gestalte heeft gekregen deelde Santokhi mee. Herrenberg vindt dat de VHP aan geschiedvervalsing doet. Hij stelt dat Iding Soemita, oprichter van de KTPI, erbij hoort.

De commissie is een eigen project begonnen om de “eigen helden” te eren. Johan Pengel, Soemita en Lachmon, behoren in de optiek van de commissie tot de ‘grote drie’ die het land op het pad van verbroedering en natievorming hebben gebracht. “We hebben zelfs posters en truitjes van de grote drie gemaakt, omdat we vinden dat ze ons inderdaad op het pad van verbroedering hebben gebracht,” toont Herrenberg aan. “Lachmon heeft het samen met Pengel en Soemita gedaan. Maar nu laten Santokhi en de NPS, Soemita erbuiten. Dat is geschiedvervalsing, a no bun. Moet je niet doen. En zo eerlijk als we zijn hebben, we de drie manen gebracht als de grote drie. Als men ons nu verwijt dat we met een soort geheime dienst hun plannen voor september hebben zien aankomen, zeg ik nee dat is niet waar.”

Herrenberg is tevreden met de bereikte resultaten van de commissie dat voornamelijk bedoeld was om culturele hoogtijdagen te organiseren of te ondersteunen. “We hebben een historische en culturele bewustwording bij het volk ervaren,” geeft Herrenberg aan. “ Wij van de commissie zijn klaar, maar hopen niet dat men in het verkiezingsjaar weer etnische sentimenten gaan bespelen om aan regeermacht te komen. Dat no bun. Je kan niet nu etnisch bezig zijn en ben je straks regering, ga je die mensen zeggen we moeten samenwerken. Dat no bun.”

René Gompers

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February