starnieuws

Ebola protocol in werking gezet, één passagier afgezonderd

19 Aug, 21:21

Het aantal besmettingen met het Ebola-virus in de Democratische Republiek Congo neemt snel toe. In 21 dagen waren er meer dan 2.400 bevestigde gevallen. (Tabel: WHO)
Een passagier die met de KLM-vlucht van vanmiddag in Suriname is aangekomen, is afgezonderd. De persoon komt uit de Democratische Republiek Congo waar enkele deelstaten zijn getroffen door het Ebola-virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een maand geleden, op 17 jul, verklaard dat in de Democratische Republiek Congo een Ebola-uitbraak is. In 21 dagen - van 26 juni tot 16 juli- zijn er in de Democratische Republiek Congo meer dan 1.600 doden gevallen.

Directeur Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat alhoewel de reiziger geen symptomen vertoont en niet komt uit het met Ebola-geteisterd gebied, hij toch is afgezonderd. Daarmee is gehandeld binnen het vastgestelde protocol "zodat de juiste structuren voor internationale gezondheidsvoorschriften van de WHO kunnen worden opgevolgd." Symptomen van besmetting met het Ebola-virus zijn na drie weken merkbaar. Alle passagiers op de vlucht KL713 van vandaag -19 augustus- zijn bij aankomst voorzien van een passenger location card, waarmee ze gemonitord kunnen worden. De verwachting is dat eenieder op de betreffende vlucht in de gaten wordt gehouden gedurende de incubatieperiode van het virus.

Jessurun verduidelijkt via het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat het goed is dat "ons land niet zondermeer beperkingen kan opleggen aan het reizigerspubliek, dit op straffe van consequenties." Ze vindt het van eminent belang dat de samenleving weet dat alle nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen en dat het ministerie totaal niets aan het toeval overlaat. "De zaak wordt volgens het door ons land geldende protocol afgehandeld en is volledig onder controle," zegt gezondheidsdirecteur Jessurun. Het ministerie blijft conform het protocol in contact met de PAHO/WHO om de nodige richtlijnen van dit proces te volgen.

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February