starnieuws

Traditioneel gezag brainstormt over grondenrechten

20 Aug, 11:22

Enkele traditionele leiders tijdens de sessies.

Theo Jubitana (voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname)
Het Management Team Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname (MT), krijgt hulp van de traditionele leiders bij invullen van conceptwetten over grondenrechten. De traditionele leiders deden hun bijdrage bij een tweedaagse ontmoeting met het MT op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus 2019 te Galibi (Marowijne).

De sessie met de traditionele leiders is onderdeel van de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname.’ De werkwijze moet leiden tot een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regelingen, in lijn met het internationaal recht. Het Traditioneel Gezag van Inheemse en Tribale Volken (TG) heeft eerder ook al meegewerkt aan het scheppen van de contouren van de wetsvoorstellen.

“Een historische doorbraak in het streven naar wettelijke erkenning van de grondenrechten van de Inheemse en Tribale Volken in Suriname”, zeggen Wensley Misiedjan, voorzitter van het MT en kapitein Ricardo Pané van Galibi. Het MT bereidt, ondersteund door drie technische commissies, de wetsvoorstellen voor.

Max Ooft (voorzitter Commissie Wetgeving) zegt dat de sessies hebben geresulteerd in drie hoofdpunten, te weten: een voorstel voor grondwetswijziging, een algemene wet over grondenrechten en een wet over het traditionele bestuur. Dit alles is voorgelegd aan de traditionele gezagsdragers. Dit is een nieuw concept in de wetgeving waarbij de collectieve rechten zullen worden vastgelegd.

Er komen nog enkele ontmoetingsmomenten, zegt Misiedjan. Bij de laatste bijeenkomst zullen de concepten van de Wetsvoorstellen zoals die zijn geformuleerd, gepresenteerd worden. Pas daarna zullen ze eind september worden overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Die zal ze naar verwachting ter hand stellen van president Desire Bouterse. De concepten zullen uiteindelijk ter goedkeuring worden aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Granman Asongo Alalaparu van de Trio's, Theo Jubitana (voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname), waarnemend granman Jozef Forster van de Pamaka’s, hoofdkapitein John ‘Lesina’ Sintanie (als vertegenwoordiger van de Ndyuka granman Bono Velantie), en vertegenwoordigers op verschillende niveaus van andere Inheemse – en Tribale Volken, waren enkele leiders die aanwezig waren, meldt de voorlichting van RO, via het Nationaal Informatie Instituut.

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February