starnieuws

Modi en Trump bespreken telefonisch handel en Kashmir

20 Aug, 13:24

De relatie tussen de Indiase premier Narendra Modi en de Amerikaanse president Donald Trump is 'warm en hartelijk'. (Foto: Mint)
De Indiase premier Narendra Modi en de Amerikaanse president Donald Trump hebben maandag de bilaterale handel tussen de twee landen en de regionale spanningen tijdens een 30 minuten durend telefonisch gesprek, besproken. Het gesprek werd gekenmerkt door de "warmte en hartelijkheid" dietyperend is voor de relaties tussen de twee leiders, zei het kabinet van de premier in een verklaring.

In de context van de regionale situatie verklaarde Modi dat extreme retoriek en aansporing tot anti-India-geweld door bepaalde leiders in de regio niet bevorderlijk was voor de vrede. Hij benadrukte het belang van het creëren van een omgeving vrij van terreur, geweld en grensoverschrijdend terrorisme.

India en Pakistan staan ​​op zeer gespannen voet nadat de Modi-regering Jammu en Kashmir heeft gescheiden, heeft omgevormd tot twee uniegebieden en artikel 370 heeft ingetrokken, dat een speciale status aan de staat verleende. In zijn verbale aanval achteraf heeft de Pakistaanse premier Imran Khan de Modi-regering vergeleken met het fascistische regime van nazi-Duitsland.

Modi benadrukte de inzet van India om samen te werken met iedereen die heeft gevochten, in de strijd tegen armoede, analfabetisme en ziekte. De premier bevestigde ook "de langdurige en niet-aflatende inzet van India om te werken voor een verenigd, veilig, democratisch en echt onafhankelijk Afghanistan," zei het kabinet van de premier in zijn verklaring.

Trump streeft ook naar een vermindering van de spanning tussen India en Pakistan, zei het Witte Huis maandag. "De president heeft het belang onderstreept van het verminderen van de spanningen tussen India en Pakistan en het handhaven van de vrede in de regio."

De twee leiders bespraken behalve de regionale ontwikkelingen ook manieren om de economische banden tussen de VS en India te versterken door meer handel. Modi herinnerde Trump aan hun ontmoeting in het kader van de G-20-top in Osaka eerder dit jaar. Hij hoopte dat de handelsminister van India en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger in een vroeg stadium bijeen zouden komen om bilaterale handelsperspectieven in wederzijds voordeel te bespreken, zei het kabinet van Modi in een verklaring. De premier verklaarde ook dat hij het op prijs stelde om regelmatig contact te houden met de Amerikaanse leider. Trump en Modi "kijken ernaar uit elkaar binnenkort weer te ontmoeten", zei het Witte Huis.

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February