starnieuws

Twitter en Facebook verwijderen Chinese accounts

20 Aug, 06:50

Demonstranten die democratische en politieke hervormingen eisen in Hong Kong, beschermen zich met paraplu's tegen traangas. (Foto: Reuters)
Twitter en Facebook hebben stappen ondernomen om wat zij omschrijven als een door de staat gesteunde Chinese campagne voor verkeerde informatie, te blokkeren. Twitter zei dat het 936 accounts heeft verwijderd waarvan werd gezegd dat het "politieke onenigheid in Hong Kong zaaide".

Het netwerk zei dat de accounts afkomstig waren van het vasteland van China en deel uitmaakten van een gecoördineerde poging om de "legitimiteit en politieke posities van de protestbeweging" te ondermijnen. Facebook zei dat het, nadat het getipt was door Twitter, zeven pagina's, drie groepen en vijf Facebook-accounts had verwijderd.

"Ze hebben vaak gepost over lokaal politiek nieuws en kwesties zoals de lopende protesten in Hong Kong," zei Nathaniel Gleicher, hoofd cybersecuritybeleid van Facebook. "Hoewel de mensen achter deze activiteit probeerden hun identiteit te verbergen, ontdekte ons onderzoek links naar personen die banden hadden met de Chinese overheid."

Naast de 936 specifieke accounts, zei Twitter dat maar liefst 200.000 andere accounts, ontworpen om de verkeerde informatie te vergroten, "proactief" werden opgeschort voordat ze "substantieel actief" werden. "Op basis van ons intensief onderzoek," zei het bedrijf in een verklaring, "hebben we betrouwbaar bewijs dat dit een gecoördineerde, door de staat gesteunde operatie is."

"We hebben met name vastgesteld dat grote clusters van accounts zich op een gecoördineerde manier gedragen om berichten over de protesten in Hong Kong te versterken." Het voegde eraan toe: "We zullen waakzaam blijven, leren van dit netwerk en ons beleid proactief handhaven om het publieke gesprek te dienen."

De stap kwam, nadat Twitter in het weekend zwaar werd bekritiseerd, omdat het het Chinese persbureau Xinhua toestond gesponsorde berichten op het netwerk te kopen. Twitter zei maandag dat dergelijke advertenties niet langer zouden worden toegestaan. "Voortaan accepteren we geen advertenties van door de overheid gecontroleerde nieuwsmedia-entiteiten," zei het bedrijf. "Alle betrokken accounts kunnen Twitter blijven gebruiken voor een openbaar gesprek, alleen niet voor onze advertentieproducten."

Twitter zei dat het nieuwe beleid echter niet van toepassing was op " door de belastingbetaler gefinancierde entiteiten, inclusief onafhankelijke publieke omroepen".

Advertentie

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February