starnieuws

Banken dienen klaagschrift in bij Nederlandse rechtbank

30 Jun 2019, 00:00
Suriname heeft een klaagschrift ingediend bij de Rechtbank Noord-Holland over de beslagname van de 19.5 miljoen euro in april vorig jaar. Deze stap was eerder aangekondigd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) tijdens een persconferentie. De indieners zijn de CBvS, de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank en de Finabank. Vernomen wordt dat de advocaten van de banken tot de conclusie zijn gekomen dat de beslagname van de geldzending in strijd is met het volkenrechtelijke beginsel van immuniteit. De geldzending is verricht door de CBvS. 

Het leggen van beslag op de geldzending door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is volgens de banken onrechtmatig geweest. De verdenking van witwassen is volgens hen misplaatst. Overigens zijn de biljetten allang giraal gemaakt. Eerder is door de banken en hun advocaten gesteld dat de inbeslagname van de geldzending grote schade toebrengt aan de Surinaamse economie. 

Sinds de inbeslagname van de geldzending, kunnen er geen verschepingen plaatsvinden. Terwijl de euro's zich opstapelen, is er een tekort ontstaan aan US-dollars, die geïmporteerd werden. De inzet van het klaagschrift is dat de rechtbank het OM beveelt om de inbeslagname op te heffen. Het geld moet teruggegeven worden aan de CBvS. 

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August