starnieuws

Nieuw bomenboek Suriname moet inspireren

16 Mar 2017, 15:15
Na langer dan een halve eeuw is er weer een boek geschreven over de belangrijkste boomsoorten in Suriname. Timber of Suriname: An identification guide bevat botanische en houtbeschrijvingen van meer dan honderd van de belangrijkste boomsoorten in Suriname. Het boek is rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s van bloemen, vruchten, basten en houtstructuren.

De tien Bosbouw-studenten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname hebben een exemplaar gekregen. Met de gedachte ‘een bosbouw-student moet in staat zijn de belangrijkste boomsoorten in het bos te herkennen’ heeft Tropenbos Suriname de boeken namens hoofdauteur Chequita Bhikhi overhandigd. Zij heeft bosbouw gestudeerd aan de Adekus. De co-auteurs van het boek zijn P. Maas, J. Koek-Noorman en T. van Andel. De uitgave van het boek is onder andere gefinancierd door Tropenbos International. Bhikhi kan op dit moment niet zelf in Suriname zijn maar zal later in het jaar in Suriname zijn om het boek te presenteren.

Rudi van Kanten, directeur van Tropenbos Suriname, vindt het belangrijk dat elke student die bosbouw studeert, beschikt over een bomenboek. Hij heeft de studenten van geadviseerd het boek te bestuderen en te gebruiken in het veld “omdat een bosbouwer het zich n iet kan permitteren om de belangrijkste bomen niet te herkennen.

Bhikhi kon als beginnend bosbouw-student geen bomen herkennen, vertelt Van Kanten. Ze heeft langdurig stage gelopen in het Brownsberg Natuurpark. Haar interesse in de bloemen en vruchten van de bomen ontpopte zich en begon ze die in botanische boeken op te zoeken. Bhikhi’s Master of Science studie aan de Universiteit van Utrecht, Nederland heeft uiteindelijk geresulteerd in het nieuwe bomenboek van Suriname. De auteur hoopt studenten en anderen te inspireren om het bos te helpen beschermen, behouden en er op een duurzame manier mee om te gaan. Het boek is vorig jaar uitgebracht, maar nu in Suriname gepresenteerd.

Advertentie

Sunday 28 May
Saturday 27 May
Friday 26 May
Thursday 25 May