starnieuws

Meubelbeurs laat topkwaliteit van kunst zien

24 Oct 2015, 01:47

De aandachttrekker op de Meubelbeurs. De verlichte tafel lijkt geen bodem te hebben. (Foto's: René Gompers)

Diverse bedden maken ook deel uit van de beurs.

Tafels en stoelen gemaakt van boomstammen.

Diverse souvenirtjes zijn eveneens te vinden op de beurs.
Het houten tafelblad met een ‘eindeloos’ diepe bodem lijkt wel de ‘center piece’ van de Meubelbeurs. Menigeen probeert het ‘mysterie’ van de verlichte tafel, vervaardigd door Randoe Suriname, op te lossen. Langdurig staren en het meubelstuk van alle kanten bekijken, behoort tot het ritueel. In de Kamer van Koophandel & Fabrieken krijgt de samenleving tot en met zondag aparte, kwalitatieve en duurzame meubelstukken van Surinaamse bodem te zien. De beurs is vrijdag geopend door waarnemend minister van Handel & Industrie (HI), Mike Noersalim.

De beurs wordt voor de derde keer gehouden. Er is hard gewerkt om de expositie door te laten gaan, haalden enkele sprekers aan. Door de financieel-economische situatie is overwogen de beurs uit te stellen naar 2016, lichtte Reina Raveles, waarnemend directeur van HI, toe. “De meubelsector, de houtverwerking, de industriële ontwikkeling in het algemeen blijft een belangrijk domein van het ministerie. Uitstellen van de beurs zou daarom niet op zijn plaats zijn. Dat zou ook betekenen uitstel van de economische ontwikkeling.”

Een belangrijk vereiste voor deelname aan de beurs is dat minimaal 40 procent van de producten uit Surinaams hout moet bestaan. Behalve meubelmakers staan er ook kunstenaars die met hout werken op de beurs. Er is voor elke ruimte van een huis of kantoor producten vervaardigd. Noersalim merkt op dat de bezoekers de innovatie in de meubelsector zullen merken. Voor de exposanten komt er een natraject, deelt hij mee. Het ministerie gaat eraan werken dat de Surinaamse meubelindustrie meer terrein gaat winnen lokaal en internationaal. Het exporteren van topkwaliteit eindproducten levert het land meer op dan de export van rondhout.

René Gompers

Advertentie