starnieuws

Argentijns danskoppel en gitaristen trio in Suriname

29 May 2015, 19:14

Het Argentijnse danskoppel Claudio Barneix en Alicia Orlando dansen de Tango in Theater Thalia. (Foto's Ranu Abhelakh)
Tango Sutil, een dansmuziektheater voorstelling wordt dit weekend opgevoerd in Theater Thalia. “Het is exceptioneel voor Suriname. De dansvorm in dit stuk is niet eerder in ons land gedanst”, zegt organisator Liesbeth Peroti van Kunst en Cultuurbureau Lisibiti Music Performing Arts.

De uitdrukking It takes two to tango is letterlijk en figuurlijk van toepassing in Tango Sutil (subtiel). Het professionele Argentijnse danskoppel Claudio Barneix en partner, tevens echtgenote Alicia Orlando tonen samen de fijne kneepjes in dit dansgenre. “Claudio vertelde mij ‘wij dansen naar de muziek’. Hun stijl heeft een andere soul en drama en zit vol romantiek, passie en is sensueel.” It takes two to tango komt ook tot uiting in de samenwerking tussen de Argentijnse ambassade in Paramaribo en Peroti. De dansers en gitaristen zijn speciaal gehaald door de ambassade voor een gastoptreden tijdens de 205ste herdenking van de Revolutie in Argentinië. Zij treden vanavond op tijdens een receptie op de Pier van Hotel Torarica. “Zij dansen maar een kwartier voor genodigden, dus heeft de ambassade mijn bureau gevraagd om commerciële voorstellingen te organiseren.” Een voorstel dat Peroti met beide handen heeft aangegrepen.

Tango dansen is non-verbaal communiceren en een verhaal neerzetten. Tango heeft Afrikaanse roots, is versmelt met Europese dansgenres zoals de ‘Ballroom dance’, waar de leider en volger op elkaar afgestemd zijn. In de dans improviseren zij, verleiden elkaar en delen de hartstocht. Zo maakt Barneix, de romantische knieval en biedt hij de rode roos aan zijn geliefde Alica. De senioren burgers en scholieren die de eerste voorstelling vrijdagochtend bijwonen, zijn diep onder indruk en laten dit ook merken door een stevig applaus en gefluit. “Wij koppelen altijd entertainment en educatie, edutainment en hebben elke keer een sociale voorstelling”, zegt Peroti. Zo zijn de scholieren met een schoolopdracht naar de voorstelling gekomen en de ouderen uit verschillende tehuizen te gast.

Het gitaristentrio dat voor de akoestische begeleiding zorgt, bestaat uit Rodolfo Gorosito, Armando de la Vega en Sabastian Zambrana. In prachtige overgangen wisselen zij instrumentale stukken af met zang- en dansnummers. Het heeft weinig verbeelding nodig om je te wanen in een Italiaans straatje, op een terrasje met een wijntje in de hand, een park van verliefden of in een maffia scene. Het danskoppel is aangesloten bij de Argentijnse Nationale Tango Academie, zijn solisten van de Astor Piazzolla International Foundation en hebben in de internationaal bekende film Evita gedanst. In deze film wordt de tango ook gedanst door acteur Antonia Banderas, die de Argentijnse president Juan Peron speelt, gehuwd met de machtige Eva Duarte (Madonna). Verder is het dansgenre te bewonderen in films als Moulin Rouge, Last Tango in Paris, Another Cinderella en James Bonds ‘Never say Never Again’.

Peroti vertelt dat er een dansworkshop zaterdagochtend voor zes danskoppels (professionele dansers en/of docenten) op de agenda staat. In een aparte muziekworkshop participeren twee studenten van het Conservatorium en vier leden van de Gitaarristenkring. Zaterdagavond is de galavoorstelling en zondag volgen nog twee shows in Theater Thalia. Begin van het jaar bracht Lisibiti Arts het one-woman theaterstuk Ella! met Denise Jannah.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August