starnieuws

Balans gijzeling Frankrijk: zeven doden

09 Jan 2015, 22:00

Antiterrorismediensten helpen de gegijzelden uit de joodse winkel in Vincennes. (Foto: Getty Images)
Bij de politie-invallen tijdens de twee gijzelingen in Frankrijk zijn behalve de drie gijzelnemers, ook vier gegijzelden omgekomen. De politie onderzoekt of de gegijzelden al voor de inval waren gedood door gijzelnemer Amédy Coulibaly. De 32-jarige zou ook achter de moord van de politieagente op donderdag in Montrouge zitten. Coulibaly had goede banden met Chérif Kouachi, een van de broers die bij de gijzeling in een drukkerij Dammartin-en-Goëlle is doodgeschoten.

Tijdens een persconferentie heeft de Franse procureur François Molins gezegd dat een medewerker van de drukkerij zich tijdens de gijzeling had schuilgehouden in de kantine op de tweede verdieping. De gebroeders Kouachi hebben hem niet ontdekt. De medewerker stond in contact met de politie en heeft steeds informatie over de handelingen van de broers doorgespeeld aan de veiligheidsdiensten. De broers bevonden zich op de eerste verdieping waar ze de eigenaar van de drukkerij gegijzeld hielden. Bij de politie-inval is deze gegijzelde er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

Gijzelnemer Coulibaly had het geluk ook niet aan zijn zijde. Na een telefoontje naar een bekende zou hij de telefoon niet goed op de haak hebben gelegd. De politie kon daardoor meeluisteren wat zich afspeelde tijdens de gijzeling in de joodse supermarkt. Er komt steeds meer informatie over de doodgeschoten terreurverdachten. Coulibaly zou al vroeg op het verkeerde pad zijn geraakt. Als minderjarige is hij vaker veroordeeld voor diefstallen met geweld. Voor een gewapende overval moest hij zes jaar brommen. Hij kwam vroeg vrij en kwam in de drugswereld terecht. In 2010 hebben antiterrorismediensten tijdens een huiszoeking 240 kogels van een kalasjnikov gevonden. Een jaar later was hij weer een vrije man. De politie is nog op zoek naar zijn gezellin, de 26-jarige Hayat Boumedienne.

Tijdens de gijzeling hadden de drie gijzelnemers telefonisch contact met elkaar. Aan een tv-station zouden ze hebben bekend dat hun acties op elkaar waren afgestemd. De Franse president François Hollande heeft zijn volk opgeroepen tot waakzaamheid. Hij zegt dat zijn land nog niet klaar is met de bedreigingen waarvan het het doelwit is.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August