starnieuws

Kersttijd ingeluid met verlichting reuzenkerstboom

12 Dec 2014, 01:00

De 'reuzenkerstboom' op het Onafhankelijkheidsplein is donderdagavond verlicht. (Foto: René Gompers)
Met gejuich en afschieten van confetti is de reuzenkerstboom donderdagavond ‘aangestoken’. De verlichting werd wederom aangezet door Eugene van der San, directeur van het kabinet van de president. “Hiermee luiden we de kersttijd in Suriname in”, kondigde Van der San aan. De korte ceremonie werd afgesloten met een ‘klein’ samenzijn en heel wat ‘photoshoots’.

“Het is dezelfde boom van vorig jaar”, benadrukt Ramon ‘Roeli’ Jawalapersad, directeur van Roeli’s Lighting & Decor. “Hij is anders verlicht, we hebben LED-lampen gebruikt dit keer en die zijn veel zuiniger dan de lampen van vorig jaar.” De kleuren van de verlichting veranderen om de zoveel tijd. Jawalapersad vindt dat er nagedacht moet worden over een naam voor de boom. “We noemen het reuzenboom maar dat is een beetje overdreven omdat er veel grotere zijn.” De boom is met de ster als kruin 26 meter hoog en heeft een diameter van 9.75 aan de basis.

Hilary is met haar stoel gekomen naar het Onafhankelijkheidsplein. “Ik ben voor de boom gekomen. Het is mooi, prachtig. Ik heb al een foto gemaakt met mijn telefoon.” Rechelle is voor het eerst de boom van dichtbij komen bekijken. “Ik zag de boom vorig jaar al, maar bekeek deze van een afstand. Ik vind die lichten en die ster het mooist.” De meeste fotografen zijn genoodzaakt tot de ‘randen' van het ‘Plein’ te lopen om een ‘totaal’ plaatje te schieten. Laddie is met zijn gezin vanuit Wanica gekomen. “Ik heb al drie foto’s gemaakt. Het is heel mooi en de kinderen vinden het leuk.”

De eerste grote activiteit met de kerstboom als decor is de 50ste editie van de Volkskerstzang. Anne-Marie Hiralal, voorzitter van de stichting Volkskerstzang was ook aanwezig bij de presentatie van de boom. Ze juicht de ceremonie die dit jaar en beetje groter was, toe. “We hadden als organisatie ook gedacht aan een grotere ceremonie met meer mensen, om gezamenlijk kerst in te luiden. Dit initiatief is leuk en is zeer te waarderen.”

René Gompers

Advertentie