starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 221

12 Oct 2014, 21:30

Paul Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur
“Hebben jullie niet gelezen: die Saul Nomohardjo vindt dat Partij van Baas niet van Wong Ireng en Wong Djawa en Wong Kroepoek houdt.”
“Ai, met allerlei geforceerde voorbeelden dwingt hij z’n gehoor op een partijraadsvergadering te doen geloven dat hij het bij het rechte eind heeft: pas na vier jaren samenwerken, kwam hij erachter dat die partij aan HD Benjaminstraat Jampanesi-onvriendelijk is.”
“Zie je hoe die ouwe partijen die op etnische leest geschoeid zijn, op allerlei manieren dat etnicisme aanwakkeren?”
“Wat verwacht je anders? Ze hebben geen andere boodschap en binding voor hun kiezersvolk, ze blijven ervan uitgaan dat ze tot halve analfabeten praten, terwijl het grootste deel van vooral hun jongere kiezers minstens Mulo en hoger heeft. Die willen een beter verhaal horen dat dit kampong-geblèr.”
“Maar uit de woorden van voorzitter Wong Djawa spreekt wel duidelijk het trauma dat hij uit de coalitie is gegooid, juist toen hij die het hardst nodig had om zich op de verkiezing voor te bereiden.”
“En ook pijnlijk voor deze karikatuur-chanteur moet zijn geweest, dat het grote publiek tot zelfs in Frontkringen het zeer wel eens was dat hij uit de coalitie getrapt was.”
“En daarom was het de grootste fout ter wereld van Frontkringen om uit politieke hebzucht deze heen-en-weer loper terug in hun midden te nemen.”
“Hij is niet toegetreden tot New Front; er is alleen een samenwerking op ressort- en districtsraadsniveau afgesproken.”
“Zelfs dat had men niet moeten doen. Net daar gaat hij je weer chanteren.”
“En de VHP-kiezers zullen deze keer echt weigeren eraan mee te werken dat hun stem iemand van een andere partij doet binnenkomen.”
“Ik denk dat de oranjekiezers echt willen dat hun partij alleen de verkiezingen ingaat, anders gaan vele van hen toch weer op de Partij van Baas stemmen, of ze blijven thuis. Kries, wat zeg jij hierop?”
“Ik zeg: mijn voorzitter Chan, hamer barka bhai, gaat alleen de verkiezingen in, vandaar dat hij tot in Nederland fondsen verzamelt voor z’n verkiezingsstrijd.”
“Da is New Front op sterven na dood.”
“Now pas yu sabi? Weet je hoeveel Grun Dyari Front-aanhangers diep teleurgesteld waren dat hun combinatie deze man terug ontving, nog wel met open armen?”
“En het walgelijkste van alles was, dat hij een soort van politieke knieval maakte, waarbij hij zijn excuus aanbood dat hij vóór de verruiming va de amnestiewet had gestemd.”
“En het ergste vind ik wel dat dit hem hoogstwaarschijnlijk vanuit bepaalde Fronters was ingefluisterd om te doen, alleen maar om zijn terugkomst bij de overige Fronters acceptabel te maken.”
“En uit de woorden van Ome Paul op zijn partijraadsvergadering haal ik de ware toedracht van zijn uittreden uit Mega.”
“Ja, Baas jag’eng, omdat hij teveel chanteerde.”
“Jawel, jawel, maar Ome Wong Djawa chanteert als hij z’n zin niet krijgt. Waarmee kreeg hij z’n zin niet? Wat denken jullie? Hé, un denki no, in plaats van un zuip nomo.”
“Ja, wat was z’n probleem?”
“Dat was die reshuffeling, je weet toch, de Partij van Baas, de PvB, wilde reshuffelen. Niet zozeer in landsbelang, want een paar nietsdoeners zijn gewoon op hun post gebleven...”
“Zoals die ene van dat ministerie van Bevolkingsongezondheid...”
“Wil je me niet onderbreken met je slinkse, maar ware opmerkingen, dus de PvB wilde reshuffelen om strategisch de beste posities voor de komende verkiezingen in te nemen.”
“Ooooh, wachte, en dat betekende dus: Binnenlandse Zaken onder hun controle krijgen, want daar wordt alles rond de organisatie van de verkiezingen gedaan.”
“Precies, je alcohol begint te werken. Maar op die post zat de overigens zeer gewaardeerde Moestadjawa, en die zou zeker de orders van ome Paul Pienter moeten uitvoeren.”
“Daarom wilde ome Paul het ministerie van BiZa principieel niet uit handen geven, omdat hij daar zelf zou laten gaan knoeien.”
“Dan nu zegt hij dat de Partij van Baas dat gaat doen.”
“Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.”
“Maar waar zou hij het best met de distributie van oproepingskaarten, nieuwe ID-kaarten, nieuwe verhuizingen enzo gaan frommelen? In Coronie?”
“Nee mang, daar waar hij al sterk staat en nog sterker wil worden, alle zetels daar binnen wil halen.”
“Dat is in... eh...jakkes, Commewijne, ja in Commewijne.”
“Precies, en alles was daar al mooi in place, want die frommeltante, die Blinkende-Kaart, zou vanuit haar positie als burgermoeder alles doen voor haar partij, want ze zou mede daardoor als DNA-kandidaat gekozen worden.”
“Dus dat betekende: In Commewijne geen zetel meer voor de NDP, de VHP, alles voor Paul, neks no fout.”
“Maar Baas doorkruis a tori, dan a taki:‘Paul, ik neem BiZa en ik geef je wat anders, Sociale Zaken bijvoorbeeld, dan kan je mooi flink weer wat on- en minvermogendenkaarten gaan verdelen.”
“Toen zei Somo:’Maar ik heb iedereen van me al zo een kaart gegeven. Ik ga nu voor alle sjetels in Kawna. En als jullie Moestadjawa wegsturen, gaan we allemaal weg.”
“Ja, een soort bluf-chantage van’em.”
“Nou, en toen zei Baas zeker:“Dan ga jullie maar; daar is de deur.”
“Da toen Ome Paul sjie tak ‘Baas meent het serieus’, dan zeker a krabbel terug, zo van:’Nee, Prèèèzzz, zo had ik het weer niet bedoeld, tok Prèèèzzz, ie sabi tok, na politiek-wise mi taki, tok Prèèèzzz. Ik meende het niet serieus. La we verder koehandelen, verder dealen, ja tok Prèèèzzz.”
“Da Baas taki:‘Ik zei: dan ga je, grati jongu, gwe boi, yu wani fu go, da go, mars, venus, jupiter.”
“Ai, mi sab dati, als je die Kleine Indiaan van Kasawinika boos maakt, zodanig dat hij zegt: Yu e weer’mi ede now’, dan is het ‘klak-klak, pats, boem, taka-taka-taka, plengelengeleng.”
“Overdrijf niet, mang. Dat was in de jaren ’80, nu doen we dat niet meer.”
“Kent u het spreekwoord: Een vos verliest z’n....”
“Ja, ja, wat een klap was dat voor Paul, hij is er nog steeds niet overheen. Want vanaf toen had hij geen beschikking meer over welk ministerie, dc-post, pronk-ambassadrice of dieftige topambtenaren dan ook om z’n verkiezingskas te spekken en verder ook geen enkele dienstwagen, geen enkele printer, geen prin-inkt, geen stokken voor de vlaggen, geen dienstelefoon, secretaresse, computer gratis ter beschikking meer voor z’n verkiezingspropaganda. Neks moro; niets te gappen, neks de’f naki.”
“Dan zie je toch hoe meesterlijk die zet was van mijn voorzitter, mijn Baas, mijn leider van de revolutie, mijn...”
“Ja, ja, kon hij maar net zulke meesterlijke zetten op beleidsgebied en tegen de corruptie uitvoeren.”
“Ach, je kletst mang, dus ik zei:...hoe meesterlijk die zet van mijn grote roerganger was om Somo eruit te gooien en nu zitten zijn politieke tegenstanders opgezadeld met het Paard van Troje, de Zwarte Piet.”
“Hé, die bakra’s hebben die tot cultureel erfgoed gemaakt, dus de zwarte Piet kan er niet meer uit.”
“Dan kan Ruthetrut weer op Somo gaan stemmen dat hij DNA-voorzitter kan worden of deze keer zelfs VeePee of wie weet zelfs Pres, de eerste Djawa-pres, met als flut-argument:‘dat hadden we binnen de partij afgesproken, dat was partijdiscipline.”
“Dus als binnen de partij was afgesproken:’we springen van de brug’, zou ze dat uit partijdiscipline ook gedaan hebben?”
“Go aks’ing. En dan zijn het deze vrouwen die meer en betere posities in de politiek opeisen.”
“Maar ik eis een betere positie op voor mijn glasinhoud en ik brul: Aanvulleeeh.”

Rappa

Advertentie

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October