starnieuws

Analyse Vishnudatt: VHP wil niet samenwerken met NPS

25 Aug 2014, 04:00

Theo Vishnudatt
Assembleelid Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) meent dat de VHP niet happig is op een samenwerking met de NPS. Dit stelt hij op basis van het incident dat plaatsvond afgelopen week toen vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) de assembleevergadering leidde. VHP-fractieleden maakten het Wijdenbosch bijzonder moeilijk door dwars door de zaal te schreeuwen en te protesteren tegen haar besluit in de energiekwestie en de wilde occupatie in ressort Santodorp.

"Het draait allemaal om voornamelijk kiesdistrict Paramaribo met 17 zetels. De recente peilingen hebben aangetoond dat de NDP stabiel is gebleven, wat wil zeggen dat de partij goed is voor minimaal 8 zetels in Paramaribo met potentie om te groeien naar meer. De DOE-partij is goed voor tenminste 2 zetels ten koste van de NPS, SPA en DA91", zegt Vishnudatt.

Analyse
In het meest gunstige geval kan de oppositionele bundeling dus gaan voor maximaal 7 zetels in Paramaribo, meent Vishnudatt. "Voor wat deze 7 posities betreft, zal de BEP 1 plaats claimen, de PL claimt 2, gezien haar slogan van 100% parlementaire groei. We staan dan nu al op 3. Rest 4 voor VHP, NPS, SPA en DA91. Dus dan maar trachten de NPS en ook DA91 eruit te krijgen", is de analyse van Vishnudatt.

Het assembleelid zegt dat hij politiek gezien begrip heeft voor deze actie van de VHP. Er moet rekening gehouden worden met de politieke realiteit en die is hard: wie geen achterban heeft van betekenis doet niet mee aan de felle verkiezingsstrijd! De SPA wordt gedoogd want voor wat dit punt betreft wordt er een uitzondering gemaakt. "Men wil zich via SPA garanderen van vakbondsrust van de kant van C47 bij eventuele verkiezingswinst. Guno Castelen krijgt dus een verkiesbare plaats ten koste van de VHP. En om van DA91 af te komen mag die een plaatsje op nummer 8 of 9 claimen. Eerstdaags zie ik het samenwerkingsverband als een kronto uit elkaar spatten. De VHP, PL en BEP gaan dan samen verder want ze bijten elkaar niet vanwege hun etnische politiekvoering. Ik zal in elk geval het daaropvolgend vuurwerk met veel genoegen aanschouwen", stelt Vishnudatt.

Intussen heeft de NPS zondag tijdens het congres besloten de intentieverklaring met VHP, SPA, DA91, PL, BEP en KTPI goed te keuren. De VHP partijraad komt de volgende week zondag bijeen om zich uit te spreken over de samenwerking.

Advertentie

Thursday 21 September
Wednesday 20 September
Tuesday 19 September