starnieuws

OAS-conferentie onderstreept rol coöperatieve beweging

22 Mar 2014, 10:00

OAS-assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin. (Foto: OAS)
De leidende rol van de coöperatieve beweging op het halfrond om de economische ontwikkeling met sociale integratie te bevorderen, is tijdens de jongste OAS-conferentie geanalyseerd. De conferentie ‘Coöperaties in Amerika: het stimuleren van economische groei met rechtvaardigheid en integratie' is donderdag gehouden.

OAS-assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin heeft bij de opening de gemeenschappelijke waarden die de coöperatieve beweging en het inter-Amerikaans systeem met elkaar delen, benadrukt. “De weg naar duurzame ontwikkeling vereist een gezamenlijke inspanning van vele actoren.” Volgens ambassadeur Ramdin is er behoefte aan grote investeringen door overheden, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector die daarbij effectieve partnerschappen vormen die het beste voortbrengen uit de sterke punten van elke sector.

“En de coöperatieve beweging zou een bevoorrechte partner in deze inspanning moeten zijn, omdat het veel van de waarden deelt die het fundament vormen van ons inter-Amerikaans systeem,” zei Ramdin op het hoofdkwartier van de OAS in Washington. Hij heeft aangegeven dat de breedte van de coöperatieve beweging wereldwijd meer dan een miljard mensen vertegenwoordigt. De ambassadeur heeft de rol daarvan in de wereldeconomie benadrukt. “ Coöperaties bieden wereldwijd 100 miljoen banen. De economische activiteit van de grootste 300 coöperaties in de wereld is gelijk aan de tien grootste nationale economieën.”

Ramdin memoreerde dat de bijdragen van de coöperatieve beweging om de sociaaleconomische ontwikkeling te bevorderen, zijn erkend door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De wereldorganisatie heeft immer 2012 verklaard tot het internationale jaar van de Coöperaties. Hij heeft ook aangehaald dat op de Top van de Amerika's in datzelfde jaar in Cartagena de Indias, Colombia, de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van het halfrond hebben besloten om "economische groei met rechtvaardigheid en sociale integratie te bevorderen door coöperaties en micro - , kleine - en middelgrote bedrijven te versterken."Advertentie

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December