Open brief aan alle politieke partijen
20 Mar 2014, 07:00
Ik neem het de Frontpartijen het hoogst kwalijk, dat zij niet eens gedurfd hebben een discussie op gang te brengen over het eventueel herintroduceren van de grondwet van 1975 of ten minste over het parlementaire stelsel dat verankerd is in die grondwet.
In de grondwet van 1975 was de functionering van de democratie op politiek-bestuurlijk vlak beter gegarandeerd. (Ik hoop dat na het experiment met dit hybride stelsel er voldoende vergelijkingsmateriaal aanwezig is om een oordeel tussen beide stelsels te vellen) De checks and balances in de verhouding tussen de drie machten van de Trias politica leer waren in de grondwet van 1975 beter geregeld.
Storende factoren
Ik vind het erg storend dat in het onderhavige hybride stelsel sprake is van machtsconcentratie bij het ambt van president en dat niemand hiermee een probleem schijnt te hebben. Het gevolg van deze machtsconcentratie bij het ambt van president is dat het in de grondwet genoemde hoogste orgaan van Staat, in casu DNA, simpelweg gemarginaliseerd wordt. Wij zien dat er niet in voldoende mate verantwoording wordt afgelegd aan het parlement, DNA. Het parlement komt in de ogen van de burgers over als een verlengstuk van de regering en schijnt daardoor machteloos te staan tegenover haar. Een regering die weinig verantwoording aan het volk aflegt via het parlement zou in een zuiver parlementaire stelsel heengezonden worden met een motie van wantrouwen bij gewone meerderheid. Nu kan dat niet. Verder ervaren wij dat de ministers niet als volwaardig worden gezien en dat hun bevoegdheid en taken uitgehold worden door wat ik noem 'schaduw' ministers, de zogenoemde task forces waartegen het parlement geen enkele controlerende actie kan ondernemen. Hiermee wordt nog sterker bevestigd dat de hoogste volksvertegenwoordiging totaal tandeloos gemaakt is.
Ik roep de politieke partijen op om het hybride stelsel te schrappen of af te wijzen en te kiezen voor het parlementaire stelsel. De multi-etnische samenstelling van ons land zal zeker beter gediend zijn bij het Westminster parlementaire stelsel. Verder kan een corrupte minister of de hele regering, waaronder ook de regeringsleider/premier met een motie van wantrouwen naar huis gestuurd worden. De deconcentratie van de macht bij het ambt van president zal dictatoriale signatuur of neigingen ongedaan maken. De regeringsleider blijft de politieke figuur tegen wie bijvoorbeeld politieke aanvallen geopend kan en mag worden. De president treedt op als staatshoofd en is het symbool van de natie. Er zijn vele landen waar dit systeem perfect werkt. Ik noem hierbij enkele van de landen:Trinidad, Barbados, Duitsland, Italië, Engeland, Nederland, België. In de twee laatstgenoemde landen is het staatshoofd, de koning.
Dreigende polarisatie
Als je naar verschillende opbel programma's luistert, valt op dat er zowel openlijke dan wel latente vormen van etnische sentimenten worden aangewakkerd. Dit uitgaande van het feit dat de aanhangers van de VHP, de heer Chan Santhoki bij een eventuele verkiezingswinst gaarne het ambt van president ziet invullen. Plotseling willen mensen bepalen wie tot Surinamers behoren en wie niet. Dit alles leidt tot etnische spanningen in de Eenheidsstaat Suriname. Ook ik bevind mij midden in de Surinaamse gemeenschap en weet wat er allemaal gedacht en gezegd wordt in dit kader. Hoe erger zal het aanwakkeren van etnische sentimenten niet het geval zijn bij een eventuele, onverstandige keus om de president rechtstreeks te laten kiezen door het volk? Ik garandeer u dat dit de etnische polarisatie des te meer zal bevorderen.
Voorts is het zichtbaar dat de huidige vorm van het ambt van president aan gezag ingeboet heeft. Door dit gezagsverlies van het ambt van president, vind ik dat het hybride stelsel gefaald heeft. Ook simpel om het feit dat iedereen, ongeacht maatschappelijke reputatie, het ambt wil invullen, geeft ook aan hoe men de waarde van het ambt inschat of ervaart. Dus wat mij betreft geen continuering van het huidige hybride stelsel en absoluut geen invoering van het presidentiële stelsel.
Bert Eersteling
Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August
- Raksha Bandhan
- Dienstwapen agente uit woning gestolen
- Column: Herallocatie schaarse middelen?
- Ramadhin: Handen wassen preventief bij rotavirus
Wednesday 10 August
- President: Technisch onderwijs integreren in onderwijssysteem
- BEP voorstander van wijziging kiesstelsel
- Jaloerse echtgenoot ingesloten voor mishandeling
- Kinderarts: Diarree bij kinderen niet stoppen maar drinken geven
- Lieuw-A-Soe: Internationale aanpak noodlijdende cassave sector
- Suriname onder review bij VN Comité uitbanning discriminatie
- PAHO wil optimale toegang monkeypokkenvaccin in regio
- President: Spoedige behandeling wet grondenrechten
- Vier tanks verwoest, Cuba heeft brand oliedepot onder controle
- Verdachte aangehouden voor verkrachting kleuter
- Start grote test eerste mogelijke Lyme-vaccin in 20 jaar
- Minister Somohardjo legt kransen in Nickerie en Mariënburg
- Ramlakhan: Mijn cliënt mishandeld tot het afleggen bekentenis
- Vonnis; 'Bordo' gaat geen sorry zeggen tegen Gajadien
Tuesday 09 August
- 17-jarige aangehouden voor gewapende overvallen
- VIDS: Is Suriname een rechtsstaat?
- Tiener verwondt 40-jarige vrouw
- Minister: Sprake van uitbraak virale ziekte bij kinderen
- APS spuugt haar gal over beleid regering
- Autobestuurder overleden bij frontale botsing
- ABOP: Onmiskenbare bijdrage Inheemsen en Javanen
- Spoedoverleg vanmiddag over ernstige klachten bij kinderen
- Minister Somohardjo: Geen trip naar Indonesië in moeilijke tijd
- Verwoestende brand kan Cuba dwingen tot drijvende olieopslag
- BEP ondersteunt rechtvaardige strijd inheemsen
- Uitspraak CHof intussen toegezonden naar betrokkenen