starnieuws

Tweedaagse foto-expo ‘The Chinese in Me’

16 Nov 2019, 20:23

Architect Wilfred Tsai-Meu-Chong Atsoi poseert met zijn prijs bij het paneel over zijn familieverhaal. (Foto’s: Ranu Abhelakh)

De eerste prijswinnaars Surinamers die materiaal voorzien van de meeste data inzonden.

Paneel van Suriname’s president Henk Chin A Sen.

Publiek bekijkt de tweedaagse fototentoonstelling ‘The Chinese in Me’.
De tweedaagse fototentoonstelling ‘The Chinese in Me’ is zaterdag geopend in het Chinese verenigingsgebouw Kong Ngie Tong Sang (KNTS). “Het is vrij complex. Hoe meet je namelijk het Chinees-zijn in mij”, begon inzender Allan Li Fo Sjoe, die namens alle deelnemers sprak. De expo staat in het teken van 166 jaar Chinese Vestiging in Suriname.

De organisatie ligt in handen van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en Suriname China Friendship Association. Zij kregen ruim 60 inzendingen binnen uit de samenleving van Surinamers met ‘Chinees bloed’ voor de categorie ‘The Chinese in Me’. En van personen die in China zijn geweest voor bijvoorbeeld werk, studie of familiebezoek voor de tweede fotocategorie ‘China Through my Eyes’. Voor de KNTS-expo is er een selectie gemaakt van 20 inzendingen van personen die hun familiegeschiedenis vertellen via foto’s, stambomen, gezinsverhalen, en/of reiservaringen.

Volgens Li Fo Sjoe waren de participanten gedwongen een terugblik te werpen op hun verleden. “Deze expo heeft zeker bij mij het ‘Chinese in me’ extra geactiveerd”, zei Li Fo Sjoe, behorende tot de derde generatie binnen zijn familietak. “Ik kijk nu met veel meer respect en grote bewondering terug naar datgene wat mijn voorouders hebben meegemaakt en moesten verzetten.” Zijn grootvader kwam in 1857 naar Suriname, trouwde een Creoolse en kreeg elf kinderen.

Sommige deelnemers met Chinees bloed zijn ook geïnterviewd voor de camera. SCUA-voorzitter Li Xue Xiong was verrast met alle materiaal. Er is veel geleerd over het kleurrijke leven van Chinezen in Suriname. “Wat zij deelden is niet alleen de geschiedenis van de families, maar ook de geschiedenis van Chinezen in Suriname.” Het materiaal is waardevol en geeft een beeld over het hoe en waarom de Chinezen naar Suriname kwamen en “streefden om de kost te verdienen. Dit maakt ons trots, en dit is ook wat dit evenement betekent”.

Uit de manuscripten zien we niet alleen de worstelende geschiedenis van de oudere generatie, maar ook de integratie van de nieuwe generatie, vertelde de voorzitter. “De strijd en integratie van alle generaties toont hun harde werk, de vasthoudendheid en de vriendelijkheid van onze Chinese gemeenschap. We zijn trots op ons ‘Chinees bloed’ en we zijn er ook trots om in harmonie te leven met de overige etnische groepen in dit prachtige Suriname.”

Li Fo Sjoe ervoer zijn deelname aan de expo, niet alleen als een eyeopener, “maar het bracht ook bewustwording en is een doordenkertje geweest”. Het fotoproject werd in augustus van het jaar gelanceerd in Coronie. In 1857 ging de tweede groep van Chinese immigranten naar dit district om te arbeiden op de plantages.

De organisaties worden in dit project gesteund door de Chinese ambassade in Paramaribo. Ambassadeur Liu Quan leert de Surinaamse samenleving steeds beter kennen. Zo leerde hij over de vele Surinamers die een Chinese naam en ‘Chinees bloed’ hebben vanwege hun voorouders. “Al zijn Suriname en China geologisch zover van elkaar, maar dit is één van de dingen die ons bindt.” Met de ondersteuning aan het fotoproject, hoopt de ambassadeur op deze wijze de geschiedenis van Surinaamse Chinezen te belichten, “en het wederzijds begrip en kennis van de Surinaamse samenleving over zichzelf te vergroten”.

Li Fo Sjoe stelde dat Suriname personen met Chinese namen heeft, maar weinig van hen lijken op de Chinese ambassade of president. “Dit alles maakt Suriname tot een uniek en prachtig land, een smeltkroes van etnische groepen en culturen.” Hij ziet graag dat andere Surinaamse leefgemeenschappen in de voetsporen treden van dit Chinese fotoproject.

De SCUA-voorzitter legde uit dat vanwege tijdgebrek niet alle selecties dit weekend op de tentoonstelling staan. Er komt een vervolg expo tijdens de tempelmarkt rond de viering van het Chinees Nieuwjaar in 2020. De organisaties werken ook verder met het materiaal in boekvorm. De oproep voor inzendingen blijft daarom nog open.

Tijdens de openingsceremonie kregen personen onderverdeeld in drie categorieën een erkenning voor hun deelname. Ambassadeur Liu zegt dat de ambassade nog de beste inzendingen moet kiezen. Die ‘winnaars’ krijgen een georganiseerde trip naar China om verder onderzoek te doen naar hun Chinese roots.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April