starnieuws

Arbeid benadrukt steun aan werknemers in alle sectoren

15 Nov 2019, 13:43
Werknemers in alle sectoren van de Surinaamse economie mogen rekenen op ondersteuning van het ministerie van Arbeid. De ondersteuning vindt, conform de Wet Arbeidsinspectie, plaats middels advies dat gegeven wordt aan de werknemers over hun rechtspositie en hun rechten en plichten. Het ministerie van Arbeid benadrukt dit voorgaande naar aanleiding van een artikel in een bulletin van C-47, waarin met zoveel woorden werd gezegd dat het ministerie werknemers geen ondersteuning biedt. In dit specifieke geval ging het om werkers bij Greenheart NV.

In het C-47 Bulletin stond dat reeds enkele weken werkers van Greenheart NV geconfronteerd worden met verwoede pogingen van de leiding van het bedrijf die hen te dwingt voor hun ontslag te tekenen. Dit zou onder de bedreiging plaatsvinden dat ze geen andere keus hebben en niet kunnen rekenen op het ministerie van Arbeid of de vakbond als het gaat om de bescherming van hun rechten, met name als het gaat om een afvloeiingsregeling. Met deze stap zou de Greenheart directie afspraken die er zijn gemaakt met de medewerkers proberen te ontlopen.  De bond heeft de werknemers opgeroepen geen ontslagbrief te tekenen om de directie zo in de kaart te spelen.

In het geval van een herstructurering en een mogelijke afvloeiing zou het advies van het ministerie aan de werknemers luiden dat ze te allen tijde het recht hebben om akkoord te gaan met een beëindiging met wederzijds goedvinden. Uiteraard is het een kwalijke zaak wanneer deze beëindiging als basis heeft, misleiding en onjuiste informatie van de werkgever, zegt de voorlichting van Arbeid nu in een persbericht.

In het geval een werknemer niet akkoord gaat en de werkgever toch de dienstbetrekkingen wil beëindigen, dan zal de werkgever een ontslagvergunning moeten aanvragen op grond van de Ontslagwet 2018. Deze vergunning wordt verleend door de Ontslagcommissie en wel na toepassing van hoor en wederhoor. Na verkregen vergunning is het de werkgever dan toegestaan om de dienstbetrekking eenzijdig te beëindigen en wel met inachtneming van de wettelijke of andere overeengekomen opzegtermijnen en eventuele voorwaarden die door de Ontslagcommissie aan de vergunning worden verbonden.

Het ministerie van Arbeid heeft een opendeurpolitiek voor werknemers en werkgevers. Voor advies over ontslag kan men primair terecht op het Juridisch Bureau van de Arbeidsinspectie en in voorkomende gevallen ook bij de Ontslagcommissie of het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken, benadrukt de voorlichting van Arbeid, via het Nationaal Informatie Instituut.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April