starnieuws

Veaps en LVV strijken plooien glad

13 Nov 2019, 02:48
De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, zitten weer op een lijn over de plannen van het Israëlische LR Group. In een memo had de Veaps, als lid van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) wijziging geëist van de overeenkomst zoals was overeengekomen met de LR Group. FSA is tegen het model van grote staatsbedrijven die de LR Group zal opzetten en dat de LR Group zelf in de productie gaat en de producten zal afzetten op de lokale markt.

Minister Parmessar heeft in een gesprek met vertegenwoordigers van de Veaps en FSA gezegd dat hij de punten van de FSA-memo en punten van zijn eigen deskundigen heeft meegenomen. Er zijn volgens hem zaken veranderd. Zo zal de LR Group geen gewassen telen die Surinamers al verbouwen. De ombuiging van de plannen bij de kippenteelt en eierproductie moeten nog verder worden uitgewerkt. Voorts komt de zuivelfabriek die LR Group zou opzetten te vervallen en zal gewerkt wordt aan de modernisatie van de huidige melkcentrale.

De organisaties willen ook gunstige faciliteiten voor Surinaamse ondernemers. Minister Parmessar merkte op dat als Surinaamse bedrijven businessplannen hebben voor uitbreiding van de productie, hij zijn uiterste best zal doen om bij regionale banken financiering tegen gunstige voorwaarden te krijgen. Hij heeft ook toegezegd om ondersteuning te bieden bij het versneld krijgen van grond voor de productie.

In een verklaring zeggen de Veaps en FSA dat zij blij zijn dat "de misvattingen uit de wereld zijn geholpen en de plooien die er waren zijn gladgestreken." Ze hebben steun toegezegd daar waar de Surinaamse agrariërs een eerlijke kans krijgen en niet worden benadeeld. Eerder had de Veaps aangegeven dat het erop lijkt dat de rode loper wordt uitgerold voor de LR Group. Wat zowel de FSA als de Veaps ook stak was dat minister Parmessar de subsectoren elk apart uitnodigde voor een presentatie van de LR Group. "We keuren deze houding van LVV resoluut af en zien dit als een poging om de moeizaam opgebouwde eenheid onder de private organisaties te verstoren." Een zeer ontstemde Swami Girdhari, Veaps-secretaris en FSA-bestuurslid, sprak zelfs van een vorm van verdeel- en heerspolitiek.

 

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April