starnieuws

Geweld Hong Kong herinnert eraan dat Chinese troepen dichtbij zijn

11 Nov 2019, 18:21

Een stil beeld van een video die op sociale media circuleert, toont een politieagent die zijn wapen richt op een demonstrant in San wan Ho, Hong Kong. (Foto: Reuters)

Demonstranten verzamelen zich in Central, Hong Kong.

Mensen zoeken dekking terwijl de politie traangas afvuurt in Central, Hong Kong.

De oproerpolitie houdt een anti-regeringsdemonstrant aan in Central, Hong Kong.
De politie van Hong Kong heeft op een demonstrant geschoten, waardoor hij zwaargewond raakte. Maandag werd een man in brand gestoken wat Hong Kong-leider Carrie Lam ertoe aanzette "vijanden van de mensen" aan te klagen en die een huiveringwekkende waarschuwing aan een redacteur van een Chinese krant ontlokte.

Demonstranten gooiden brandbommen naar de politie na een weekend van botsingen over het door China bestuurde gebied. Het weekend markeerde een dramatische escalatie in meer dan vijf maanden van vaak gewelddadige pro-democratie onlusten.

"Het geweld heeft de roep om democratie ver overtroffen en de betogers zijn nu de vijand van het volk", zei Hong Kong-leider Lam in een uitdagend televisietoespraak. "Als er nog steeds ijdele hoop is dat door de escalatie van geweld, de regering van Hong Kong zal toegeven aan druk, om aan de zogenaamde politieke eisen te voldoen, maak ik in deze verklaring hier luid duidelijk kenbaar: dat zal niet gebeuren."

De politie vuurde traangas af in de smalle straten van het centrale zakendistrict, waar enkele demonstranten, gehurkt achter paraplu's, straten blokkeerden terwijl kantoormedewerkers de trottoirs verdrongen en anti-overheidsmisbruik probeerden te voorkomen. Sommige voorbijgangers zochten dekking in het winkelcentrum Landmark - één van de oudste en duurste-  toen traangascyclinders naar beneden regenden.

Er zijn bijna dagelijkse protesten in Hong Kong geweest, maar het was zeldzaam dat traangas tijdens werkuren in Central werd afgeschoten, waar zich bankkantoren en winkels van topmerken bevinden. Sommige kantoren zijn vroeg gesloten.

China heeft een garnizoen van maximaal 12.000 troepen in Hong Kong die zijn blijven bivakkeren gedurende de onrust. Beijing heeft gezworen elke poging tot onafhankelijkheid te verpletteren, een eis van een zeer kleine minderheid van demonstranten.

De hoofdredacteur van het Chinese tabloid Global Times, gepubliceerd door People's Daily, zei dat de politie van Hong Kong niets te vrezen had. "Je hebt de steun van niet alleen Hong Kong en Chinezen, maar ook Chinese soldaten en het Volksbevrijdingsleger in Hong Kong", schreef Hu Xijin op zijn blog. "Ze kunnen op elk gewenst moment naar Hong Kong gaan om ondersteuning te bieden."

De politie schoot op korte afstand met scherp naar demonstranten in Sai Wan Ho aan de oostkant van het eiland Hong Kong. Daarbij raakte een 21-jarige demonstrant gewond. De politie zei dat het slachtoffer in kritieke toestand verkeerde. Plaatselijke inwoner Anson Yip (36) vertelde datt demonstranten een wegblokkade aan het bouwen waren toen de politie naar de plek rende. "Ze vochten niet en de politie rende en schoot direct. Er waren drie geluiden, zoiets als 'pam, pam, pam'," zei Yip.

Videobeelden toonden dozen van polystyreen en ander afval dat een dwarsdoorsnede bezaaide en verkeer blokkeerde. Een demonstrant die een witte hoodie en masker draagt, loopt naar een politieagent, alsof hij hem wil uitdagen. De officier trekt zijn pistool en richt het van dichtbij op hem en grijpt hem bij de nek. Terwijl de officier de man met zijn linkerhand vasthoudt, schiet hij een andere naderende gemaskeerde demonstrant op korte afstand met zijn rechterhand. Drie schoten luiden en de man valt op de grond. De gevallen man wordt aan de grond vastgepind door een officier die een pistool tegen zijn hoofd houdt. De man in het wit ontsnapt.

Een vriend bezocht de gewonde man in het ziekenhuis. "Mijn vriend heeft de politie niet aangevallen of iets gedaan", zei Rigan (19). "Ze hebben hem gewoon neergeschoten. Mijn vriend is optimistisch, vriendelijk en bereid om anderen te helpen.” De man viel slechts een paar meter van een groot geïmproviseerd gedenkteken voor een student die vorige week stierf aan een val in een parkeergarage. Het bloed dat de straat bevlekte is omringd door kaarsen, bloemen en anti-overheidsposters.

"De scherpe munitie die de politie heeft afgevuurd, zijn duidelijk bewijs van roekeloos gebruik van geweld," zei Amnesty International Hong Kong in een verklaring, die een onderzoek eiste. “Een andere politieagent reed op motor met hoge snelheid in op een groep demonstranten. Dit zijn geen politiemaatregelen - dit zijn officieren zonder controle met een mentaliteit van vergelding.” De politie zei dat de motorrijder was geschorst.

Online videobeelden toonden ook een man die benzine op een ander gooide en hem in brand stak buiten Ma On Shan Plaza in de New Territories. Ondergedompeld in vlammen, was de man in staat zijn shirt af te rukken en de vlammen te doven. De politie zei dat hij in kritieke toestand verkeerde. Meer dan 60 mensen raakten maandag gewond, zei Lam in haar toespraak.

Chaos campus
De onrust verspreidde zich ook naar Causeway Bay op het eiland Hong Kong en naar het dichtbevolkte Mong Kok op het Kowloon-schiereiland, beide vaak de locaties van straatconflicten. De politie gebruikte waterkanonnen om demonstranten in Mong Kok uiteen te drijven. De menigte hergroepeerde zich later, groef stenen op om naar de politie te gooien en blokkeerde de slagader van Nathan Road.

De politie zei dat meer dan 120 plaatsen op maandag zijn vernield of geblokkeerd. Sinds afgelopen maandag zijn 266 mensen gearresteerd. Demonstranten zijn boos over wat zij zien als wreedheid door de politie en bemoeienis van Beijing in de vrijheden die de voormalige Britse kolonie wordt gegarandeerd door de formule "één land, twee systemen". Onder die voorwaarde werd het grondgebied in 1997 teruggegeven aan de Chinese overheersing. China ontkent inmenging en heeft westerse landen de schuld gegeven voor het veroorzaken van problemen.

Het geweld komt nadat student Chow Tsz-lok (22) vorige week in het ziekenhuis stierf na een val toen demonstranten door de politie werden uiteengedreven. De politie vuurde traangas af op de Chinese universiteit, waar studenten benzinebommen gooiden en de campus barricadeerden als een fort. Er waren minstens vier arrestaties.

"Ik voel een sterk gevoel van hulpeloosheid", zei een student van de Chinese universiteit die Chan als zijn naam gaf. “Wie zou er niet naar les willen als ze konden? De overheid luistert nog steeds niet naar ons."  De universiteit zei dat het dinsdag de lessen opnieuw zou opschorten.

Demonstranten gooiden benzinebommen naar de politie aan de Polytechnische Universiteit aan de Kowloon-kant van Victoria Harbour. Benzinebommen werden ook gegooid op de Hong Kong University op het hoofdeiland.

Advertentie