starnieuws

Pakistan: Honderden Indiase Sikhs op historische bedevaart

10 Nov 2019, 10:34

Het heiligdom van Baba Guru Nanak in Kartarpur, Pakistan, is één van de heiligste plaatsen van het Sikhisme. (Foto's: AFP)

Sikh pelgrims uit de hele wereld zijn aangekomen bij het heiligdom van Baba Guru Nanak Dev.

De deal tussen India en Pakistan maakt het mogelijk dat dagelijks tot 5000 pelgrims mogen oversteken naar één van de heiligste heiligdommen van het Sikhisme.

Sikh pelgrims kunnen nu naar het heiligdom van Kartarpur reizen via een speciale visumvrije gang vanuit India.
Honderden Indiase Sikhs maakten zaterdag een historische bedevaart naar Pakistan. Via een witte poort bereikten ze één ​​van de heiligste locaties van hun religie. India en Pakistan, die gescheiden zijn door een verdeling van het subcontinent in 1947,  bereikten een belangrijke overeenkomst waardoor de bedevaart mogelijk was.

Juichende Sikhs liepen vreugdevol langs de weg van Dera Baba Nanak in India naar de nieuwe immigratiehal die hen in staat zou stellen door een veilige landgang naar Pakistan te gaan, in een zeldzaam voorbeeld van samenwerking tussen de kernbewapende landen gedeeld door tientallen jaren vijandschap. Sommige vaders renden met hun kinderen op hun schouders.

Aan de Pakistaanse kant stonden bussen te wachten om ze door de gang naar het heiligdom van de oprichter van het Sikhisme, Guru Nanak, te brengen, in Kartarpur, een klein stadje op slechts vier kilometer in Pakistan, waar hij vermoedelijk is overleden.

"Over het algemeen zeggen mensen dat God overal is. Maar deze wandeling voelt alsof ik rechtstreeks zegeningen van Guru Nanak ga zoeken," vertelde Surjit Singh Bajwa aan AFP terwijl hij al huilend naar de gang liep. Op 78-jarige leeftijd is hij ouder dan India en Pakistan, die al drie oorlogen hebben gevochten en eerder dit jaar bijna een vierde hebben ontketend.

Voor maximaal 30 miljoen Sikhs over de hele wereld is het heiligdom met witte koepel één van hun heiligste locaties. Voor Indiase Sikhs is het echter verleidelijk dichtbij gebleven - zo dichtbij dat ze aan de grens konden staan ​​en naar de vier koepels konden kijken - maar tientallen jaren bleef het buiten hun bereik.

Toen Pakistan aan het einde van het Britse bewind in 1947 uit het koloniale India werd gesneden, belandde Kartarpur aan de westkant van de grens, terwijl de meeste Sikhs in de regio aan de andere kant bleven. Sindsdien is de eeuwige staat van vijandschap tussen India en Pakistan een constante barrière voor degenen die de tempel willen bezoeken, in het Sikhisme bekend als een gurdwara.

Pelgrims aan weerszijden van de grens hoopten dat de gang een ontdooiing in Zuid-Aziatische spanningen zou inluiden. "Als het gaat om relaties tussen regeringen, is het allemaal haat en als het gaat om banden tussen mensen, is het allemaal liefde", zei één van de Sikh pelgrims, die zijn naam niet gaf, tegen de Pakistaanse staatstelevisie terwijl hij overstak.

Eén van de eerste pelgrims was de voormalige Indiase premier Manmohan Singh, die de Pakistaanse staatsmedia vertelde dat het een "groot moment" was. De opening inspireerde zelfs tot een boodschap van dankbaarheid van de Indiase premier Narendra Modi aan zijn Pakistaanse tegenhanger Imran Khan voor "respect voor de gevoelens van India". Van zijn kant zei Khan dat er een dag zou komen "wanneer onze relaties met India zullen verbeteren". Tegen de pelgrims bij het heiligdom zei hij: "Ik hoop dat dit het begin is."

Heilig land
Jarenlang had India Pakistan gevraagd Sikhs toegang tot het heiligdom te verlenen. Velen geloven dat het nu is gebeurd vanwege de vriendschap tussen Khan, een winnende cricketer-politicus en India's Navjot Singh Sidhu - een andere cricketer, die politicus is geworden. "Toen Sidhu me vroeg om de grens te openen, hield ik dat in gedachten," vertelde Khan zaterdag aan pelgrims. Hij vergeleek de situatie met moslims die heilige plaatsen in Medina konden zien, maar die niet kunnen bezoeken.

De opening komt slechts enkele dagen voor de 550e verjaardag van de Guru Nanak op 12 november - een verjaardag van enorm belang voor de wereldwijde Sikh-gemeenschap, en die mogelijk ook een rol heeft gespeeld in de timing. Sikhs uit de hele wereld arriveren al dagen voor de viering in Pakistan. Naar schatting waren er 7.000 in het heiligdom om de toespraak van Khan te horen, hoewel het niet duidelijk was hoeveel er via de gang waren gekomen en hoeveel er van elders waren aangekomen. Indiase functionarissen zeiden dat slechts 700 naar verwachting zaterdag de gang zouden doorkruisen.

Velen waren emotioneel, sommigen in tranen. Anderen poseerden voor selfies voor een gigantische goud- en zilverkleurige kirpan, de dolk die Sikhs altijd als een geloofsartikel bij zich moeten dragen. Het Sikh-geloof begon in de 15e eeuw in Punjab, een regio met inbegrip van Kartarpur die vandaag is verdeeld tussen India en Pakistan, toen Guru Nanak een geloof begon te onderwijzen dat gelijkheid predikte.

Er zijn naar schatting 20.000 Sikhs over in Pakistan nadat miljoenen naar India zijn gevlucht na het bloederige religieuze geweld dat ontstoken was door de scheiding. De massamigratie die toen op gang kwam, is de grootste in de menselijke geschiedenis. Het leidde tot de dood van minstens een miljoen mensen.

"Het leven is kort", zei één van de Indiase pelgrims, Davinder Singh Wadah. "Iedereen moet gaan ... dus waarom niet genieten van het leven en van deze wereld een hemel maken, en ik denk dat dit initiatief het begin is."

Advertentie