starnieuws

Reyme keurt moorden 8 december af

13 Oct 2019, 06:39

Steven Reyme, voorzitter van A20. De partij is zaterdag geproclameerd. (Foto: René Gompers)
Steven Reyme, voorzitter van Alternatief 2020 (A20), keurt het af dat op 8 december 1982 mensen zijn omgebracht. De mensen zijn gewoon vermoord en er zal gerechtigheid moeten plaatsvinden, benadrukt hij. Reyme is zelf ook soldaat geweest na de staatsgreep van 1980. Hij is er na drie jaar weer uitgestapt omdat de leiders van toen zich net als de anderen vóór hen, zichzelf bevoordeelden ten koste van het land. Er ontbreekt tot nu toe een nationale visie, zegt Reyme. 

Reyme heeft in zijn toespraak bij de proclamatie van de partij zaterdag, de werkwijzen van de verschillende regeringen vanaf de Srefidensi aangehaald. Al gauw bleek dat het land niet klaar was voor de grote verantwoordelijkheid, merkt hij op. “De partijleiders waren etnisch georiënteerd, hun doel was het faciliteren van zichzelf, hun partijgenoten en de loyalisten,” deelt Reyme mee. “Daarnaast waren ze meer gericht op Nederland dan op een nationale visie”. In 1980 werd een coup onder leiding van Desi Bouterse, nu president, gepleegd. 

“De revolutie bracht naast enkele positieve veranderingen ook gebeurtenissen met zich mee waardoor er vele levens verloren gingen,” vervolgt Reyme. “ Unu no mus frede fu taki dat den sma san dede in december, werden vermoord. Wiens soort theorie, yu kier a man. Reden no ben de, wiens yu feni dat reden ben de. Gado no gi no wan sma a recht fu  kiri wan tra sma. Wan fu den gebod taki: gij zult niet doden.” 
“Ik ben geen mensen aan het veroordelen maar feiten moeten wel gezegd worden,” benadrukt Reyme. Men moet er niet van uitgaan dat hij vanuit zijn andere functie van pastoor deze dingen niet zal aanhalen en bij de naam zal noemen. “Nee, nee, nee, de decembermoorden moeten sowieso afgekeurd worden. En waar gerechtigheid moet plaatsvinden, zal gerechtigheid moeten plaatsvinden. En als het hier niet gebeurt, te den doro fesi Gado, Gado sa deal nanga den. Dus mi n’e wer’ mi ede nanga den san’ dati.” 

Er is ook een Binnenlandse Oorlog geweest waarbij er grote verliezen waren bij zowel de militairen als het Jungle Commando en vele andere onschuldigen, vervolgt Reyme. Hij was toen bij de Militaire Politie. “Ik ben niet bang om te vertellen dat ik tijdens de revolutie soldaat was. Ik was er trots op. Ik heb me aangemeld als jonge nationalist op mijn 18e jaar om vrijwillig de revolutie te steunen. Na drie jaren was ik uit de militaire politiedienst wetende dat ook die leiders niet ready waren voor een nationale visie. Het was gewoon weer names and faces.” 

De democratie kwam terug in 1987. Maar daarmee kwam ook de partij- en vriendjespolitiek terug. Er is wel een opleving geweest. Maar nog steeds is er geen nationale visie, meent Reyme. Die politiek wordt voortgezet waarbij met mooie woorden, beloftes  en drogredenen het volk voor de gek wordt gehouden. Alternatief 2020 wil een technisch kabinet. Hierdoor zal samen met andere partijen het fundament gelegd worden voor een nationale visie die door opeenvolgende regeringen voortgezet zal moeten worden, zegt Reyme. 

René Gompers

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April