starnieuws

Premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de vrede 2019

11 Oct 2019, 08:34

Abiy Ahmed werd in april 2018 premier van Ethiopië. Hij heeft de 100e Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. (Foto: Reuters)
De Nobelprijs voor de vrede 2019 is toegekend aan de Ethiopische premier Abiy Ahmed die vorig jaar vrede heeft gesloten met zijn verbeten vijand Eritrea. Hij ontving de prijs voor zijn inspanningen om "vrede en internationale samenwerking te bereiken".

De vredesovereenkomst van Abiy met Eritrea beëindigde een 20-jarige militaire patstelling na hun grensoorlog van 1998-2000. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de 100e Nobelprijs voor de vrede in Oslo, waar hij de prijs in december ontvangt. De prijs is ongeveer negen miljoen Zweedse kronen waard (US$ 900.000).

In totaal waren 301 kandidaten genomineerd voor de prestigieuze prijs, waaronder 223 personen en 78 organisaties. Er waren veel speculaties over wie de prijs zou winnen, met klimaatactiviste Greta Thunberg die als favoriet werd getipt. Volgens de regels van de Nobel Foundation mogen shortlists met nominaties 50 jaar lang niet worden gepubliceerd en de organisatie zegt dat elke speculatie voorafgaand aan de aankondiging "puur giswerk" is.

Abiy Ahmed
Nadat hij in april 2018 premier was geworden, introduceerde Abiy massale liberaliseringshervormingen in Ethiopië, waardoor een strak gecontroleerde natie wakker werd geschud. Hij bevrijdde duizenden oppositie-activisten uit de gevangenis en liet verbannen dissidenten naar huis terugkeren. Het belangrijkste is dat hij de vredesovereenkomst met Eritrea heeft ondertekend. Maar zijn hervormingen lieten ook het deksel op de etnische spanningen in Ethiopië verdwijnen en het geweld dat daarop volgde dwong ongeveer 2,5 miljoen mensen hun huis uit.

Abiy werd geprezen voor zijn "beslissende initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen", zei het Noorse Nobelcomité. "De prijs is ook bedoeld om alle belanghebbenden te erkennen die zich inzetten voor vrede en verzoening in Ethiopië en in de regio's Oost- en Noordoost-Afrika," zei het. "Vrede komt niet voort uit de acties van één partij alleen. Toen premier Abiy zijn hand uitstak, greep president Afwerki het en hielp het vredesproces tussen de twee landen te formaliseren. Het Noorse Nobelcomité hoopt dat het vredesakkoord zal bijdragen tot positieve verandering voor de gehele bevolking van Ethiopië en Eritrea."

Het kantoor van Abiy zei dat de prijs een getuigenis was "van de idealen van eenheid, samenwerking en onderlinge co-existentie waarvoor de premier consequent opkomt."

Geboren in 1976 in de Jima Zone in Zuid-Ethiopië, heeft Abiy als vader van een Oromo-moslim en een christelijke moeder van Amhara. Hij heeft verschillende diploma's, waaronder een doctoraat in vredes- en veiligheidskwesties aan de universiteit van Addis Ababa en een masterdiploma in transformationeel leiderschap aan de Universiteit van Greenwich, Londen.

Als tiener sloot hij zich aan bij de gewapende strijd tegen het voormalige Dergue-regime en bereikte hij uiteindelijk de rang van luitenant-kolonel, gericht op inlichtingen- en communicatiediensten. In 1995 diende hij als VN-vredeshandhaver in Rwanda.

Tijdens het grensconflict van 1998-2000 met Eritrea leidde hij een spionageteam op een verkenningsmissie naar gebieden in het bezit van de Eritrese strijdkrachten. In 2010 ging hij de politiek in en werd lid van de Oromo People's Democratic Organization, voordat hij werd gekozen als lid van het parlement. Zijn ambtstermijn in het parlement viel samen met botsingen tussen moslims en christenen. Hij bedacht een duurzame oplossing voor het probleem door een "Religieus Forum voor de Vrede" op te richten. Hij is momenteel het jongste regeringshoofd in Afrika.

Nobelwinnaars voor de vrede
De voormalige Amerikaanse president Barack Obama won de Nobelprijs voor de vrede in 2009, vanwege "zijn buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken". Andere opvallende winnaars van de Nobelprijs voor de vrede zijn onder meer de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter (2002), kindereducatie-activiste Malala Yousafzai (gedeeld 2014), de Europese Unie (2012), de Verenigde Naties en haar toenmalige algemeen secretaris, Kofi Annan, (gedeeld 2001) en moeder Teresa (1979).

De ontvanger van elke Nobelprijs ontvangt drie dingen:
- een Nobel-diploma, elk een uniek kunstwerk
- een Nobelprijs, die verschillende ontwerpen heeft
- een geldprijs van 9 miljoen Zweedse kronen - die wordt verdeeld over winnaars wanneer er meer dan één is. Ze moeten een presentatie houden om het geld te ontvangen.
De prijzen worden uitgereikt tijdens ceremonies op 10 december in Stockholm en Oslo.

Advertentie