starnieuws

Inheemsen en Ndyuka's tekenen verklaring in Marshall Kreek

17 Sep 2019, 22:44

Traditionele gezagsdragers afgelopen maandag bijeen in Erowarte, district Marowijne. (Foto: RO/NII)
Van 23 tot en met 25 september zullen traditionele gezagsdragers van Inheemsen en Ndyuka's in het Beneden Marowijnegebied bijeenkomen te Marshall Kreek in Brokopondo. Zij zullen volgens het ministerie van Regionale Ontwikkeling dan de de gezamenlijke verklaring waarin hun dorpsgrenzen zijn vastgelegd, ondertekenen in het dorp.

Met de ondertekening wordt het resultaat bevestigd van een overleg van maandag, dat is gevoerd in het Inheemse dorp Erowarte (Marowijne). Hoewel er overeenstemming is bereikt over de onderlinge grenzen, hebben ze vanwege het ontbreken van enkele leden van het traditioneel gezag besloten de verklaring niet meteen te ondertekenen, zegt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut. De afwezigheid van enkele dignitarissen had te maken met overlijdensrituelen in een van de betrokken dorpen van de Ndyuka’s.

Op Marshall kreek zal het traditioneel gezag van alle Inheemse en Tribale Volken bijeenkomen om de wetsontwerpen nog eens onder de loep te nemen en eventuele wijzigingsvoorstellen aan te dragen. De te ondertekenen verklaring houdt onder meer in dat het goede nabuurschap en gemeenschappelijk gebruik van de bossen en het land dat de woon- en leefgebieden beslaat, niet zal ophouden. Maar als er de ene gemeenschap economische en of commerciële activiteiten wil gaan ontplooien in het gebied van de andere, dat zijn er wel overleg en speciale afspraken vereist.


Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April