starnieuws

VS neemt 1.6 miljoen euro's in beslag van cambio's

24 Jul 2019, 00:00
Ruim 1.6 miljoen euro is in Miami in beslag genomen van drie Surinaamse cambio's. Starnieuws verneemt dat het geld illegaal in de Verenigde Staten van Amerika is binnengesmokkeld. Ook de drugsbestrijdingsorganisatie DEA schijnt onderzoek te doen. Nagegaan wordt of hier sprake is van witwassen van crimineel geld. 

Binnen de financiële sector is er veel onrust over geldsmokkel en de schaarste aan cash US-dollars. Het komt meer voor dat euro's die in overvloed zijn in het land naar de VS worden gesmokkeld om US-dollars in de plaats hiervan terug te brengen naar Suriname. Gevreesd wordt dat de US-dollar koers een opwaartse druk zal krijgen. Mensen uit de sector zijn huiverig om openlijk over deze kwestie te praten. 

Assembleelid Asis Gajadien (VHP) zegt aan Starnieuws dat de autoriteiten op de hoogte zijn dat euro's het land uitgevoerd worden om in het buitenland om te zetten in US-dollars. Er wordt volgens hem niet ingegrepen. De douane zou stringent moeten optreden. 

Sinds de geldzendingen in april 2018 stopgezet zijn, is er een schaarste ontstaan aan cash dollars. In de goud-, vis- en houtsector is er grote behoefte aan cash dollars. Het klaagsschrift dat ingediend is door de Centrale Bank van Suriname, de Hakrinbank, de Surinaamsche Bank en Finabank zal pas op 5 november in behandeling worden genomen door de Nederlandse rechtbank. De geldzendingen zijn stopgezet omdat Nederland geen garantie kan geven dat er geen beslag op gelegd wordt. 

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April