starnieuws

Peneux wordt woensdag met Staatseer begraven

21 Jul, 04:42

President Desi Bouterse heeft Henk Peneux in 2010 gedecoreerd als Grootofficier in de Ereorde van de Palm. (Foto: Ramon Keijzer)
Henry (Henk) Bernice Peneux, gepensioneerd commissaris van politie, wordt woensdag met Staatseer begraven. Hij overleed op 15 juli op 83-jarig leeftijd. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in de Grote Stadskerk aan de Steenbakkerijstraat. De begrafenis vindt plaats te Marius Rust aan de dokter Sophie Redmondstraat. Vanaf 23 juli kan het condoleanceregister worden getekend in de kerk, maakt de familie bekend. 

Peneux wordt door velen geprezen om zijn veelzijdigheid. Hij genoot veel respect als politieofficier in hart en nieren. Als politiefunctionaris werd hij alom gerespecteerd. Hij was bekend om zijn verkeerspraatje op de televisie. Hij heeft ook zijn sporen verdiend bij Robinhood. Daarnaast was Peneux ook actief in de kerk. 

Vanwege zijn verdiensten voor de samenleving heeft hij drie onderscheidingen gekregen van de republiek Suriname:
- Ridder in de Ereorde van de Palm (1982)
- Officier in de Ereorde van de Palm (1995) 
- Grootofficier in de Ereorde van de Palm (2010). 

Peneux was tot aan zijn dood voorzitter van de decoratie commissie, die adviezen uitbrengt aan de president. Eugéne van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het kabinet van de president, roemt de kennis, kunde en integriteit van Peneux als commissievoorzitter. Hij zei op 'Bakana Tori' dat over alle, ook spoedgevallen aangevraagd door de president, vergaderd werd. Alle voordrachten voor onderscheidingen werden bestudeerd en beoordeeld. De wettelijke regelingen werden altijd toegepast. Het zal volgens Van der San geen gemakkelijke taak zijn om Peneux te vervangen. 

Monday 16 December
Sunday 15 December
Saturday 14 December