starnieuws

24e Wereldjamboree brengt 40.000 scouts bijeen

20 Jul, 16:33
In West-Virginia, de Verenigde Staten, zullen van 22 juli tot en met 2 augustus ongeveer 40.000 scouts (padvinders) uit 160 landen bijeen zijn voor de 24e Wereldjamboree. Twee weken lang zullen scouts uit alle werelddelen samen met elkaar kamperen en scouting beleven.

In de wilde natuur van West-Virginia zullen de scouts hun tenten opslaan in 'The Summit', een gigantisch en splinternieuw scouts- en avonturencenter. Het complex biedt kansen bij uitstek buitenhuisactiviteiten zoals mountainbiken, deathrides, rotsklimmen, wild water rafting en hikes.

Uit Suriname doet 24 scouts mee, die zich anderhalf jaar hebben voorbereid op deze 24e wereldjamboree. Het is de eerste keer dat scouts- en gidsorganisaties van drie landen deze jamboree hebben georganiseerd; Scouts Canada, Asociación de Scouts de México en de Boy Scouts of America. Het evenement wordt om de vier jaar gehouden. Eerder zijn er jamborees gehouden in Groot-Brittannië (2007), Zweden (2011) en Japan (2015).

 

De padvinderij in Suriname die 95 jaar bestaat, zegt dat de wereldjamboree een verbazende ervaring van een reële multiculturele wereld is. Het biedt kansen om contacten te leggen en vriendschappen te sluiten met mensen uit andere culturen en zo samen te bouwen aan een wereldwijde solidariteit waar begrip en respect is voor elkaar over de geografische en culturele grenzen heen. "Dit is de ware aard van een wereldjamboree."

De Surinaamse delegatie staat onder leiding van hoofdkwartier commissaris (HKV)-Verkenners Wilgo Koster die samen met HKC- Buitenland Romeo Puljun en HKC- Voortrekkers Angelo Gasper het contingent managementteam vormt. De Surinaamse scouts zullen na de jamboree een kleine na-kamp hebben in Miami. De eerste groep uit Suriname vertrekt morgen en de tweede groep op maandag.

Monday 16 December
Sunday 15 December
Saturday 14 December