starnieuws

President: Zachte lening voor rijstsector; productie zaaizaad

16 Jun, 00:51

NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, heeft toezeggingen gedaan voor aanpak problemen rijstsector.
President Desi Bouterse heeft op de goed bezochte massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) zaterdagavond in Nickerie enkele belangrijke mededelingen gedaan over de rijstsector. Hij heeft aangekondigd dat kleine boeren via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) tegen een rente van niet meer dan 8.5% geld kunnen lenen voor de productie. Hij heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij de opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat op 500 ha zaaizaad wordt geproduceerd. 

Bouterse merkte op dat hij in Nickerie met de banken heeft gesproken. De boeren kunnen aan kapitaal komen tegen rentes die variëren van 12 tot 17%. Dat is niet te doen voor de boeren. "Het is om gek van de worden," illustreert de president de situatie. "De kleine man moet toegang hebben tot geld. Wij gaan dit probleem aanpakken," stelde de politicus. De zaken zullen technisch worden uitgewerkt, waardoor voor de rijstproductie voor boeren die 6 tot 24 ha in productie willen brengen, in aanmerking komen tot een lening met een zachte rente. 

Een andere zaak die de president tegen de borst stuit, is het niet beschikbaar hebben van goede zaaizaad. Dit terwijl Suriname eens in het Caribisch Gebied het beste zaaizaad produceerde. Bernard Polder was bekend om productie van goed zaaizaad. Hij heeft minister Parmessar gevraagd om binnen twee weken te komen met het terrein waar het zaaizaad zal worden geproduceerd. 

Sunday 17 November
Saturday 16 November
Friday 15 November