starnieuws

Saudi-Arabië roept tot veiligstellen olievoorraden Golf

15 Jun, 22:44

Een olietanker nadat het was aangevallen in de Golf van Oman, in de wateren van Iran en de Golfstaten. (Foto: Reuters)
Saudi-Arabië heeft opgeroepen tot snelle actie om de energievoorraden van de Golf veilig te stellen. De oproep komt nadat de Verenigde Staten (VS) Iran als schuldige aanwijst voor aanvallen op twee olietankers op een belangrijke olievervoerroute. De opstelling van Washington heeft geleid tot vrees voor een bredere confrontatie in de regio.

De aanvallen van donderdag op de tankers in de Golf van Oman verergerden de vijandige gevolgen van soortgelijke explosies in mei die vier schepen lamlegden. Washington, al verwikkeld in een impasse met Iran over zijn nucleaire programma, heeft Teheran de schuld gegeven.

Iran heeft elke rol ontkend in de aanvallen op de tankers ten zuiden van de Straat van Hormuz, een belangrijke doorvoerroute voor olie uit Saudi-Arabië, 's werelds grootste exporteur van ruwe olie en andere producenten in de Golf. De Saudische minister van Energie, Khalid al-Falih, zei: "Er moet een snelle en beslissende reactie zijn op de bedreiging" voor energievoorziening, marktstabiliteit en consumentenvertrouwen na de aanslagen in de Golfstreek."

De Amerikaanse militairen hebben donderdag een video vrijgegeven waarin stond dat de revolutionaire bewakers van Iran achter de explosies zaten die het Front Altair van de Noorse eigenaren en het Japanse Kokuka Courageous hebben beschadigd.

"Iran heeft het gedaan en je weet dat ze het deden omdat je de boot zag", zei de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag tegen Fox News.

De VS heeft de sancties tegen Iran aangescherpt sinds Washington zich vorig jaar terugtrok uit een kernpact van 2015 tussen Teheran en de mondiale mogendheden. Het doel van Washington is om de Iraanse olie-export, de steunpilaar van zijn economie, naar nul te drijven. Teheran heeft gezegd dat als de olie-export gestopt zou worden, het de Straat van Hormuz zou kunnen blokkeren. Het smalle waterkanaal scheidt Iran en Oman. Een vijfde van de wereldwijde verbruikte olie passeert de Straat van Hormuz.

De olieprijzen zijn sinds de aanslagen van donderdag met 3,4% gestegen. Scheepsverzekeraars zeiden dat de verzekeringskosten voor schepen die door het Midden-Oosten varen met minstens 10% zijn gestegen. "Het koninkrijk is vastbesloten om de stabiliteit van de wereldwijde oliemarkten te waarborgen", zei de Saudische minister van Energie in Japan tijdens een bijeenkomst van energieministers van de G20. De Japanse minister van Industrie, Hiroshige Seko, zei dat de ministers het eens waren over de noodzaak om "samen te werken om de recente incidenten uit (een) oogpunt van energiezekerheid aan te pakken."

Trump, die de VS uit de nucleaire overeenkomst trok waaronder de wereldmachten overeenkwamen om de internationale sancties tegen Iran te versoepelen in ruil voor de beperking van het nucleaire werk van Teheran, zei dat elke stap om de Straat van Hormuz te sluiten niet lang zal duren. Hij zei ook dat hij open stond voor het voeren van gesprekken met Iran, hoewel Teheran zei dat het niet van plan was om met de VS te onderhandelen, tenzij het een besluit over de nucleaire deal ongedaan maakte.

Teheran en Washington hebben allebei gezegd dat ze geen interesse hebben in een oorlog. Maar hun uitspraken hebben de zorgen niet weg kunnen nemen de aartsvijanden in een conflict zouden kunnen belanden.

Een Amerikaanse functionaris zei tegen Reuters dat een grond-lucht raket op donderdagochtend op Iraans grondgebied werd afgevuurd door een Amerikaanse drone die nabij Front Altair was na de aanval op de tanker. De raket raakte de drone niet, zei de official.

De Amerikaanse minister van Defensie, Patrick Shanahan, zei dat de VS "verschillende onvoorziene gebeurtenissen" aan het plannen was toen werd gevraagd of er meer militaire troepen naar het gebied zouden worden gestuurd. Hij voegde er echter aan toe dat de nadruk lag op het opbouwen van een internationale consensus. "We moeten onze steun voor deze internationale situatie ook verruimen", vertelde hij aan verslaggevers.

Sunday 17 November
Saturday 16 November
Friday 15 November