starnieuws

Voetballer Wijnaldum wil geen politieke pion zijn

15 Jun, 19:22

Topvoetballer Georginho Wijnaldum met de kampioensbeker. (Foto: René Gompers)
Topvoetballer Georginio Wijnaldum benadrukt dat hij niet naar Suriname gekomen is om aan de politiek verbonden te worden. “Het enige wat ik kan zeggen is dat ik hier niet ben gekomen voor problemen of politieke dingen,” deelt hij aan het begin van een persconferentie in  Hotel Torarica mee. “Ik ben gekomen om mijn successen met het land te delen.” Wijnaldum is twee weken geleden Champions League-kampioen met de Engelse club Liverpool geworden.

Wijnaldum heeft ook geen link met Coronie waar hij dit weekend  door president Desi Bouterse gehuldigd zou worden. De huldiging van Wijnaldum was onderdeel van de weekendplannen van de president én voorzitter van de NDP. Er is een  massameeting in Nickerie gepland. Maar waarom Wijnaldum in Coronie gehuldigd zou worden is niet duidelijk. Op de persconferentie vertelt de kampioen over zijn jeugd dat zich vooral “bij oma op Flora” heeft afgespeeld. “Er is geen link met Coronie,” antwoordt hij op vragen. 

Al aan het begin van de persconferentie is meegedeeld dat er niet zou worden ingegaan op de kwestie. “Met betrekking tot alles wat is verschenen in de media de afgelopen periode heeft meneer Wijnaldum ervoor gekozen om te volstaan met de statement van Clarence Seedorf,” deelt ceremoniemeester Ferranto Dongor mee. “Hij schaart zich helemaal achter die statement en wenst verder daarop niet in te gaan.” Wijnaldum heeft daarna herhaald helemaal achter de statement van Seedorf staat. Het komt erop neer dat Wijnaldum geen onderdeel moet worden van politieke activiteiten.

De persoonlijke gesprekken tussen “the man of the hour” en Seedorf zijn ondertussen uitgelekt. Seedorf is een idool voor Wijnaldum, een voorbeeldfiguur, grote steun en toeverlaat. Enkele jaren geleden heeft president Bouterse Seedorf op het kabinet gedecoreerd. Hij werd benoemd tot ‘Drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster van de Republiek Suriname’. President Ronald Venetiaan had Seedorf eerder in 2007 gedecoreerd. Hij werd toen benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster. In Nederland draagt Seedorf sinds 2011 de titel van ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

Op de persconferentie is de middenvelder van Liverpool ingegaan op zijn plannen, zijn inzichten en verwachtingen over het Europees voetbal, team Oranje, het leven van topsporters, en andere sterspelers. Wijnaldum wil niet alleen de jeugd inspireren, maar ook de handen uit de mouwen steken. Hij is van plan om vier kindertehuizen te bezoeken en schenkingen te doen. “Ik wil veel doen, maar ik kan het niet alleen,” merkt hij op.

Wijnaldum is vaker op vakantie in Suriname. Dit keer met de kampioensbeker. Duidelijk is dat ‘Ginni’ veel fans heeft in Suriname. Voor en na de persconferentie is er een constante stroom van fans en photoshoots geweest.

René Gompers