starnieuws

Chotkan: Contact met Guyana stroef over Canawaima

15 Jun, 07:14

De Canawaima heeft een grote beurt nodig. Door inzet van een grotere duwboot kan de veerverbinding worden hervat, in afwachting van nieuwe motoren.
Het contact tussen Suriname en Guyana gaat stroef over een noodoplossing om de veerverbinding tussen beide landen weer op gang te brengen. Een gesprek dat minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie voorbereid had in Nickerie via Buitenlandse Zaken is op het laatste moment niet doorgegaan. Zijn Guyanese collega David Patteron heeft op het laatste moment afgezegd. Suriname is zover dat de Canawaima met een grotere duwboot ingezet kan worden in afwachting op de grote beurt die de boot nodig heeft. 

Minister Chotkan die in Nickerie is, gaat zich vandaag ter plekke oriënteren over de situatie te South Drain. Een bedrijf heeft in een offerte aangegeven voor 46.000 euro de boot weer te kunnen renoveren, compleet met twee nieuwe motoren en een propeller. Aangezien in een verdrag Guyana en Suriname samen optrekken en elk 50% van de kosten op zich moeten nemen, is overleg over de aanpak nodig. Chotkan heeft in Nickerie tegenover Ricky Ristie van Radio 10 aangegeven dat hij alle moeite doet om zijn Guyanese collega te spreken en op de hoogte te houden, maar de communicatie gaat niet soepel. Uiteindelijk heeft hij twee brieven geschreven met alle informatie erin. Doordat de Canawaima sinds begin juni niet vaart, worden mensen enorm gedupeerd. 

Er is een behoorlijke drukte ontstaan bij de 'back-track' waar ongecontroleerde vaarten plaatsvinden. Chotkan heeft hierover met zijn collega Ronni Benschop van Defensie gesproken. Zo wil de minister regels stellen, waarbij alleen bij daglicht zal worden gevaren. Voor Suriname is het belangrijk dat de veerdienst weer operationeel wordt. Guyana is gevraagd om de faciliteiten te verlenen voor de hervatting van de afvaart. Binnen twee maanden kunnen de motoren en onderdelen hier zijn. Dan zal in twee weken Canawaima helemaal in orde worden gemaakt. De minister hoopt dat Guyana hieraan meewerkt. 

Sunday 17 November
Saturday 16 November
Friday 15 November