starnieuws

Suriname geeft stem in ruil voor hulp Marokko

15 Jun, 00:46

Minister Yldiz Pollack-Beigle van Buitenlandse Zaken met haar Marokkaanse ambtgenoot, Nasser Bourita.
Suriname heeft woensdag de rol van koning Mohammed VI (Sidi Mohamed ben Hassan el-Alaoui) van Marokko als "Afrikaanse leider" verheerlijkt. Ook "zijn bijdrage aan regionale diplomatie zowel in Afrika als in de wereld" heeft Suriname toegejuicht.

"De regering van Suriname prijst de rol van HM koning Mohammed VI als een Afrikaanse leider, door zijn inzet voor regionale diplomatie, zowel in Afrika als elders in de wereld," staat in een gezamenlijke verklaring ter gelegenheid van het officiële bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Nasser Bourita, aan Suriname.

Eerder maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut (NII) bekend dat Marokko Suriname volledig wil bijstaan op het gebied van hernieuwbare energie. In de verklaring staat dat de samenwerking zich zal toespitsen op "het verlenen van technische bijstand, onderwijs, opleiding om handel en investeringen te vergroten en de sociaaleconomische ontwikkeling te bevordering als een middel om welvaart, stabiliteit en vrede en veiligheid in de wereld."

Suriname heeft tijdens het bezoek van Bourita zijn besluit herhaald om de erkenning van SADR in te trekken. Bij monde van minister Yldiz Pollack-Beigle van Buitenlandse Zaken, heeft Suriname zijn steun getuit voor een definitieve politieke oplossing voor het regionaal geschil over de Sahara in het kader van de soevereiniteit van Marokko en zijn territoriale integriteit.

De ontmoetingen tussen Pollack-Beighle en Bourita hebben plaatsgevonden in aanwezigheid van de ambassadeur van Marokko in Brazilië en Suriname, Nabil Adghoghi. De ontmoetingen waren een gelegenheid voor de bewindslieden om de laatste ontwikkelingen over de kwestie te bespreken, melden de internationale media.

Koning Mohammed VI, zoon van de overleden koning Hassan II, wordt in zijn land bekritiseerd, omdat hij de  broodnodige economische hervormingen niet heeft doorgevoerd. Ook vandaag is er nog veel armoede, werkloosheid en analfabetisme in Marokko, waardoor Mohammed steeds meer kritiek krijgt in eigen land. Vooral omdat hij nog zelden in dat land verblijft.