starnieuws

Na onderbreking: Grassalco hervat export naar Guyana

14 Jun, 14:30

Steenslag wordt te Vigilantia geladen in het schip MV MAR voor verscheping buurland Guyana. (Foto: Grassalco)
NV Grassalco heeft de export van steenslag naar Guyana na een korte onderbreking hervat. Van juni vorig jaar tot april dit jaar is zo'n 180.000 ton naar buurland Guyana verscheept.

De export was stopgezet nadat het bedrijf bekendmaakte bezig te zijn met de herstructurering van de export- en logische zaken. Ook binnen de organisatie zijn er veranderingen doorgevoerd. In een persbericht maakt het bedrijf bekend dat de export vorige maand is hervat.

Grassalco is bezig ongeveer 15.000 ton uit lopende orders tot een totaal van ongeveer 75.000 ton af te werken. Deze deellevering moet deze maand zijn afgerond. De steenslag is bestemd voor twee infrastructurele projecten die Guyana uitvoert. Het gaat om de uitbreiding van de East Coast Highway en de verlenging van de Chedi Jagan International Airport. Na dit project zal er opnieuw worden geëvalueerd om de processen te verbeteren, om zo de nodige aanpassingen voor de resterende orders door te voeren.

Bij Grassalco is in april een politioneel onderzoek geweest voor de diefstal van een hoeveel goudhoudende erts tijdens het productieproces. Ook was er fraude geconstateerd bij de transport en verkoop van steenslag. Aanvankelijk waren elf medewerkers van Maripaston op non-actief gesteld en waren drie van hen aangehouden. Het managementstructuur werd daarop gewijzigd en is nieuw personeel aangetrokken. Ook de transportafspraken voor steenslag werden drastisch gewijzigd en worden verkopen nu voornamelijk via Paramaribo gedaan. Er is ook intern een onderzoek ingesteld naar de misstanden binnen het bedrijf. Toen werd ook besloten nieuwe afspraken voor de export van steenslag naar Guyana aangehouden.

Het beheer van de steenslag- en verkoopactiviteiten, het lokale verkoopproces, het transportproces van de steenslagoperatie in Brokopondo is nu verplaatst naar de verkooplocatie in Paramaribo. Ook de havenactiviteiten te La Vigilantia te Paranam zijn uitbesteed en zijn de exportcontracten verbeterd, met het bedrijf.

Sunday 17 November
Saturday 16 November
Friday 15 November